1900-talets bästa spelare

En annan av de jag känner igen från handbollens värld under tiden jag växte upp är Magnus Wislander, en göteborgare som föddes 1964. Han spelade totalt 384 landskamper för Sverige och gjorde sammanlagt 1185 mål i dessa. Hans aktiva tid som spelare sammanföll med handbollens andra storhetstid och tack vare sina fantastiska insatser i handbollen så utnämndes Wislander 1999 till Århundradets bästa spelare av det internationella handbollsförbundet. En utnämning och en prestation som han kan vara väldigt stolt över.

En lång landslags karriär

Hans karriär började dock i klubben Tuve HK där han började spela 1973 som 11 åring, han flyttades sedan 1979 till Redbergslids IK. Han spenderade några år här med att träna upp sig till en fantastisk handbollsspelare som år 1085 gjorde landslagsdebut mot Sovjetunionen. Karriären i landslaget varade ända fram till 2004 då han avslutade den med EM i Slovenien. Under 1980-talet bidrog han till 4 SM-guld för sin klubb Redbergslids IK, men 1990 flyttade han över till THW Kiel där han spelade tillsammans med andra svenska spelare. Här var han med och vann 6 tyska mästerskap, 3 tyska cupsegrar och en vinst i Europacupen.

Comeback

Nu efter sin aktiva karriär som spelare arbetar han som expertkommentator på Radiosporten, han är dessutom tränare för Redbergs IK. Trots detta så har han ett helt vanligt yrke utanför sporten då han arbetar som brevbärare. Som 47 åring gjorde dock Wislander comeback i elitserien när han klev in som spelare i Redbergslids IK, detta i hemmamatchen mot Hammarby IF. Under de sex minuter som han fick spela och det mål han gjorde blev det seger med 35-23.

Slangen

I början av sin karriär spelade han som mittnia i både klubblag och landslaget, men detta var inte en position han behöll hela karriären. Under 90-talet blev han istället en oöverträffad linjespelare, här verkade det nästan som om han var utrustad med sugkopp i högerhanden. Wieslander, eller Slangen som han kallades, fångade in de mest omöjliga inspel på linjen. Under den tid han spelade i Kiel så gjorde han sitt namn stort, här bidrog han till att lyfta fram klubben i inte bara den tyska serien, utan även i den europeiska serien. Han valdes till den bäste utländske spelaren tre år i följd och när man skulle summera 1900-talet så kom  man fram till att han var den man som skulle utses som århundradets spelare i Kiel. Men detta var inte tillräckligt och han valdes samma år till 1900-talets spelare i både Sverige och internationellt av Internationella handbollsföreningen.

Många program

Hans avslut på karriären betydde dock inte att han slutade synas, år 2009 deltog Magnus Wislander i programmet Superstars som sändes i tv3. Han var dessutom med i SVT:s program Mästarnas mästare år 2012, ett program som sändes i SVT1 i vilket han tog hem en andraplats. Som om inte dessa två program skulle vara tillräckligt så fick han förfrågan om att vara med i Det största äventyret på tv4 år 2012, en förfrågan som han tackade ja till. Idag arbetar han dock på PostNord i Göteborg och har tidigare varit brevbärare i Hisings-Backa.

Magnus Wislander