Allsvenskan i handboll

Sveriges bästa handbollsspelare bland damer och herrar drabbas var för sig samman i allsvenskan i handboll varje år. Handboll när den är som bäst helt enkelt. Allsvenskan i handboll är den absolut högsta divisionen som finns i Sverige om man bortser från landslaget. I ligan för herrar spelar 14 klubbar från hela landet – klubbar som lyckats ta sig till division 1. Bland damerna är klubbarna tolv i serien. Egentligen heter inte denna liga Allsvenskan i handboll. Först hette serien Allsvenskan, därefter Elitserien och numera Handbollsligan.

Allsvenskan, numera handbollsligan har spelats ände sedan 1934 och har bara blivit större och bättre med åren. Vinnare av Handbollsligan blir säsongens Sverigemästare.

Serien har liknande spelomgång som både allsvenskan i fotboll och elitserien i hockey. Under en serieomgång spelas 26 matcher i där alla lagen står mot alla andra två gånger. Det spelas alltid en match hemma och en match på bortaplan. Samtidigt som detta spelas, pågår även ett gruppspel baserat på geografisk tillhörighet för de olika klubbarna. I grupperna spelar de sju lagen mot varandra vilket gör att alla lagen i båda grupperna får spela sex matcher. Lottning avgör om det blir hemmamatch eller bortamatch under de sex spelen under gruppspelet. Efter gruppspelet och de ordinarie mötena är det dags för slutspel.

Slutspelets upplägg

I slutspelet spelar bara åtta av de 1 lagen. Det är de åtta bästa lagen som gått ut ur gruppspelen och alla-mot-alla-matcherna med flest vinster. Upplagan för hur matcherna spelas i slutspelet är traditionell. För herrar spelas först kvartsfinal följt av semifinal. Där är vinnarna de som går segrande ut ur ett hit av fem. Bäst av fem helt enkelt. Detta resulterar i sex utslagna lag och två i den sista och enda spelade finalmatch. För damerna skiljer sig slutspelet år en aning. Där är slutspelets kvartsfinal bäst av tre matcher i stället för fem följt av detta är det samma som för herrarna. Bästa av fem och en slutgiltig final för att kora SM-vinnarna, de svenska mästarna i handboll. I traditionell anda spelas även de vinnande lagen i ursprungsserien mot de som hamnade på lägre placering i serien.

I år spelar Helsingborg, Rimbom Hallby, Varberg, Torslanda, Skåneland, Aranäs, Amo HK, Kungälvs HK, Anderstorps, Lindesberg, Tyresö, RP IF Linköping och Västerås Isrta HK i herrarnas serie. I toppen ligger för tillfället Helsingborg men allt kan alltid hända. Speciellt i handboll.

I damernas serie spelar i år klubbarna Önnereds HK,Kungälvs HK, Skånela IF, Eskilstuna Guif, Tyresö Handboll, GT Söder, Bjurslätt / Torslanda, Spårvägen HF, OV Helsingborg HK, Lidingö SK, KFUM Lundagård och RP IF Linköping. Här är det Önnereds HK som leder serien för tillfället.

Matcherna spelas som sagt både på bortaplan och hemmaplan, vilket gör att i princip hela landet kan ta del av fantastiskt handbollsspel i närliggande arenor.

Den duktiga eliten har fått fler barn och ungdomar att intressera sig för idrotten. En framgångsrik elit inspirerar och uppmuntrar, vilket gör att allt fler nya talanger kan komma och hålla i fanan – och hålla den högt.  De allra flesta klubbarna som spelar i Handbollsligan finns i lägre divisioner och på barn- och ungdomsnivå.