Att göra karriär inom handbollen

För att bli bra inom något krävs det att man lägger ner tid på just det som man sätter sitt mål inom. Det kan handla om skolan, om jobbet, om träning, om trädgårdsskötsel, gaming eller om att våga prova på nya saker. Tja, allt.  Att lägga ner tid på en idrott är precis samma sak. Ingen övning, ingen idog träning, utan hundratals timmar och ytterligare några timmar till gör inte att man kommer någon vart i idrottens värld. Men vill man, då kan man.

Detta gäller inte minst handboll, en av väldens största och mest omtyckta lagsporter. Idag är handboll en sport som utövas av fler än någonsin i alla åldrar, av alla kön och på de mest oanade plasterna. Europa älskar handboll, så även Asien och norra Afrika. Kanada är också riktiga handbollsentusiaster. Så möjligheterna att göra karriär inom handbollen som idrott är gigantiska. Men med ökad popularitet ökar även konkurrensen i tävlingen om att göra karriär, så det gäller att vara vass som en knivsegg.

Först och främst måste man börja spela handboll tidigt. Så små som femåringar spelar idag någon typ av handboll och springer vildsint efter bollarna. Men därifrån går det snabbt till seriöst och bra spel. Utvecklingen är extraordinär och motståndet får alla att bara bli bättre. Idag finns det möjligheter för den riktiga fantaster att gå ett handbollsgymnasium. SHF Rikshandbollsgymnasium och SHF Regionala Elithandbollsgymnasier (NIU) är kanske de mest kända och seriösa gymnasium med inriktning på bara handboll. Utöver dessa finns det flertal gymnasium med sportinriktning där man kan välja handboll som särskilt ämne med bra lärare och/eller tränare.

Gå med i ett lag och gör karriär

Samtidigt är det så underbart bra att Sverige idag har enormt många klubbar på regional nivå i vilka man kan utvecklas som spelar, stiga i divisionerna och hela tiden bli bättre och bättre. Att gå med i ett lag, i en klubb är viktigt och i princip den enda chansen till att lyckas göra karriär inom handboll. Utan klubb kommer man inte kunna att seriöst bedriva handboll, bli upptäckt, byta lag, få betalt för att spela, delta i stora turneringar, i olika serier, cuper, mästerskap med mera.

LONDON, ENGLAND – AUGUST 03: Heidi Loke #6 of Norway shoots past Ann Grete Norgaard (L) #23 and Rikke Skov #25 of Denmark during the Women’s Handball Preliminaries Group A match between Norway and Denmark on Day 7 of the London 2012 Olympic Games at Copper Box on August 3, 2012 in London, England. (Photo by Jeff Gross/Getty Images)

Idag är Sverige ett, om man ska vara ärlig, ganska bra land att göra karriär i som handbollsspelare. Lagen och klubbarna r många, serierna är bra och divisionerna många. Talangscouterna finns hela tiden där ute och spanar efter nya bollhopp och byten mellan klubbar sker hela tiden mellan säsongerna. Detta låter ju riktigt bra, men tyvärr är inte lönen för handbollsspelare svenska klubbar något att hissa flaggan för. i alla fall inte om man jämför med andra länder där sporten är minst lika stor.  Denna orättvisa lönesättning gör att flertalet av de handbollsspelare som faktiskt vill göra riktig karriär som handbollsspelare, flyttar utomlands och spelar i klubbar, ofta i andra europeiska mästerskap. Detta gäller lika mycket för män som för kvinnor. Tyskland är ett populärt land att göra raketkarriär i om man vill komma långt som handbollsspelare. Även Danmark lockar många, liksom Schweiz och Sydkorea.

Oavsett var så finns chanserna att göra karriär som handbollsspelare. Är det kanske du som är nästa Wislander?