Bengt Bengan Johansson

Men vem är då egentligen denne man som ledde det svenska herrlandslaget i handboll till så många framgångar? En empatisk man med driv och nytänkande har vi redan fastställt, det är lite vad som krävs för att utgöra en bra tränare. Omtanke och ett bra lyssnar öra är också grundläggande för att man ska klara av att ta ett lag så  långt som Bengan gjorde. Men framgångarna till vilka han ledde landslaget säger inte mycket om vart han själv började och hur hans karriär såg ut mer än den period han var tränare för dem.

En välutbildad tränare

Halmstad var staden där denne man föddes år 1942, och det var även här han påbörjade sin karriär inom handbollen. Han spelade handboll parallellt med sina studier där han utbildade sig först i kadettskola, sedan på reservofficersutbildningen, för att komplettera med studier i sociologi och psykologi så läste han slutligen till gymnastikdirektör vid Gymnastik och idrottshögskolan i Stockholm. För Halmstad HP började han handbollskarriären för att sedan gå över till SoIK Hellas, 1971 gick han över till HK Drott och här stannade han kvar den resterande tiden av sin karriär som avslutades 1976. Under sin tid som aktiv spelare fick han vara med i 83 landskamper för Sverige där deltagandet i OS i München var ett av dem.

Spelande tränare

Sin tränar karriär påbörjade han redan under tiden han spelade i HK Drott, som spelande tränare hjälpte han till att leda laget till fem stycken SM guld. Redan då visade sig hans potential som en stor tränare och det kanske inte är så förvånande med tanke på den disciplin som krävdes av honom i utbildningarna, studierna i psykologi hjälpte dessutom till med ledarskapet och förståelsen för vad laget och spelarna behövde.

Förbundskapten

1988 kom den ultimata tränar rollen, Bengt Bengan Johansson blev utsedd som förbundskapten för det svenska herrlandslaget i handboll. Det blev en storhets period under hans ledning och tillsammans med sin försvarsteknik Gurkburken ledde han Bengan Boys till många framgångar som än idag är oöverträffade. Under den tid han spenderade som förbundskapten spelade det svenska landslaget 472 officiella landskamper, tack vare hans fantastiska insats mötte de framgångar de bara tidigare drömt om. Bengan tilldelades 1990 Tidningarnas Telegrambyrås idrottsledarpris, han fick även tillsammans med spelarna en kopia av Svenska Dagbladets guldmedalj tack vare vinsten i Europa Mästerskapen 1998. Bengt satt som förbundskapten ända till 2004, då lämnade han över en väl omhändertagen position till Ingemar Linnéll.

En match att minnas

2011 stod Sverige värd för VM i handboll, med tanke på de framgångar Sverige haft inom handbollen så var öppnings ceremonin av stor vikt. Man inledde spelen med en vänskapsmatch mellan två lag som satts ihop från det före detta herrlandslaget Bengan lett till stora framgångar. Det ena laget var spelare som var hemmahörande i Göteborg och det andra laget bestod av spelare från resten av landet. Under denna fantastiska vänskapsmatch gjorde Bengt Bengan Johansson comeback som tränare för lag Övriga Sverige, även fast laget förlorade mot Lag Göteborg så var detta en fantastisk match som lämnade alla spelare med leenden på läpparna.