Damhandboll – del 1

Herrlaget i svensk handboll har haft en minst sagt spännande historia, det Sverige är ett land som gör ganska bra ifrån sig inom många områden, bra musik som slår i världen produceras i samma takt som duktiga idrottsmän. Förra OS såg en otrolig insats i simningen och det är inte första gången det händer, även fotboll och hockey har sina stora namn som är välkända ute i världen. Lite ler man för sig själv när ens vänner i Kanada nämner svenska stora spelare som förebilder för sina barn, då har landet lyckats leverera något. Inom handbollen är det inget undantag, även här har Sverige lyckats leverera stora namn och det är inte bara inom herrarna.

En tuff start

Damlaget har inte funnits lika länge som herrlaget, först efter andra världskriget spelade de sina första landskamper, då både inomhus och utomhus. Man spelade då mot Norge, men det dröjde ända fram till 1990-talet innan man regelbundet fick delta i mästerskapen runt om i världen. Det blev dock en tuff start för det kvinnliga landslaget i handboll, som bäst placerade man sig på 6:e plats år 1993 och detta medförde att Sverige under andra halvan av 1990-talet inte fick medverka igen. Ett hårt slag för de kvinnliga spelarna men detta betydde egentligen bara en enda sak, damernas landslag behöver bli bättre och träna hårdare för att ta sig dit man ville.

Leende spelare

År 2001 var det dags att äntligen få delta igen, Sverige lyckades kvala in till VM genom att slå ut Tyskland. Detta år höll man VM i Italien, laget som hållits utanför så länge fick mycket uppmärksamhet tack vare sitt deltagande och blev mycket omnämnda i TV sändningarna från turneringen. Men det var inte bara den fantastiska comebacken som gjorde media uppmärksamma på svenskorna, mycket av detta skedde tack vare den glada och positiva stämningen som visades upp bland både spelarna och ledarna. Man kunde väl se att Sverige var glada över att få delta igen och tack vara den stämning laget hade fick man smeknamnet Det leende laget.

En stark comeback

Även om deltagandet var tillräckligt för att laget skulle kunna le och vara glada så var detta inte den enda anledningen till varför man hade en så positiv stämning i laget, både andra lag, åskådare och media var förmodligen lika överraskade över hur laget vanna alla matcher. Tillsammans med framgången och den glada stämningen spelade sig damerna rakt in i svenska folkets hjärtan, ända fram till åttondelsfinalen spelade man fantastiskt bra. I åttondelsfinalen var det dags att möta Holland, med de framgångar som laget hade haft är det inte så konstigt om de här förväntade sig en ny seger. Holland var dock stoppet i detta VM, de glada damerna fick nöja sig med en 8:e plats och en plats i allas hjärtan. Dock var insatsen de gjorde så pass märk värd att damhandbollen fick sig ett uppsving i handbollsvärlden. Detta lag banade väg för kommande framgångar inom handbollen och lockade förmodligen en hel del kvinnor att testa på sporten.