Damhandboll – del 2

Efter att ha lyckats göra sig ett namn 2001 under handbolls VM i Italien kunde man nästan förvänta sig en minst lika bra insats året efter, men det skedde tyvärr inte. Bedriften fick vara nog för några år men de svenska damerna hade verkligen visat vad de var kapabla till, de behövde bara träna lite till för att kunna komma tillbaka igen. Detta skulle ske år 2006 då Sverige stod värd för Europamästerskapen, det blev dock en svag start för laget som såg ut att vara på väg ut ur turneringen. Men med det extra stöd man får från att spela på hemma plan så lyckades de besegra både Danmark och Spanien, detta ledde till en avgörande match mot Frankrike. Man spelade om en semifinalplats men Sveriges spel stämde tyvärr inte, det slutade med en förlust och man fick nöja sig med en 6:e plats. Denna var dock den främsta plats Sveriges damlag lyckats ta sig till och bara det visade potentialen som fortfarande fanns.

Första OS

År 2008 höll man de Olympiska Spelen i Peking och hit lyckades Sverige ta sig, detta var det allra första OS för det svenska damlandslaget. Likt Europamästerskapen på hemmaplan fick Sverige en svag start åter igen, men i de sista gruppmatcherna lyckades de vinna. Det ledde till en plats i kvartsfinalen där de fick möta grannlaget Norge, men norskorna spelade överlägset i denna match och Sverige fick nöja sig med en 8:e plats. Kanske inte vad de var ute efter men helt klart en bra insats av dem, det var trots allt Olympiska Spelen och svenskorna visade åter igen att de har mer att ge än man kan tro.

En tuff turnering

Det tog hela tre år innan Sverige fick delta i ett världsmästerskap igen, år 2009 spelades det i Kina och här var det åter igen dags att visa vad man går för. Det började bra, man gick segrande ur de två första matcherna men där tog det stopp. Man fick möta Frankrike och Tyskland som båda spelade alldeles för bra, det såg inte så ljust ut inför den sista matchen där Danmark väntade, men Sverige överraskade och tog hem en seger. Dock vann även Frankrike sin match mot Tyskland och det innebar att Sverige fick nöja sig med en 13:e plats.

Vändpunkt

Man fick vänta tills året efter för att delta i europamästerskapen igen som detta år spelades det i både Danmark och Norge, Sverige fick spela i Norge där man under den första grupprundan vann alla sina tre matcher. Detta skapade ett väldigt bra utgångsläge för runda nummer två där första mötet var mot värdlandet, denna match gick som en dröm och man besegra Norge. Nästa match blev dock tuffare, Sverige förlorade mot Frankrike med 21-22 och satte sig själva under pressen att vinna mot det land som de förlorat mot två gånger under kvalspelet, Ungern.

Efterlängtar position

Det blev en nervös och hafsig inledning från damerna och Ungern ledde med 8-3, det var inte mycket alls som talade för att en vändning skulle kunna vara möjlig. Ungen fick dock många utvisningar under matchen och de svenska damerna lyckades minska avståndet till 10-12 i halvtid. Nästa halvlek var man eggade att ta igen den där sista glipan, det dröjde bara 9 minuter innan Sverige tog ledningen. Denna lyckades man sedan öka och matchen slutade 24-19 till Sverige, detta innebar att det svenska damlandslaget för första gången någonsin tagit sig till semifinal och där med fick vara med och slåss om medaljerna.