Därför är handboll en bra barnidrott

Barn bör röra på sig. Det ligger i deras natur, att springa, leka, stoja och träna. Att tidigt börja idrott gör att man enklare bär med sig en aktiv livsstil genom hela livet vilket förebygger sjukdom och skador, vilket gör att man orkar mer och blir gladare, vilket gör att man sover bättre och på det hela taget har en större livskvalitet i livet.

Dessutom är det otroligt viktigt att barn lär sig att samarbeta. Från det att man går i förskola och med ökad ålder kommer man ställas inför olika situationer där man måste samarbeta och ta hänsyn till andra. När man måste kunna arbeta som i ett lag och tillsammans nå nya mål.

Hur ska man då få sitt barn att röra på sig och ha roligt, samtidigt som barnet lär sig att jobba tillsammans med andra? Handboll är svaret på den frågan. Handboll är en av Sveriges största idrotter och har flera tusentals aktiva spelare i alla åldrar, av alla kön, på alla nivåer och näst intill i hela landet.

Att spela handbollskaparglädje. Bara det borde räcka som argument för att tillåta, uppmuntra, förespråka och jobba för att barn borde få spela handboll. Men det finns fler fördelar. I idrotten handboll är det viktigt med självkontroll och koordination. Genom att få lära sig att ha koll på var kroppen befinner sig, hur man rör sig, var andra är, samtidigt som man ska passa eller skjuta en boll – det ger både hjärngympa och kroppsgymnastik. Även den del i handboll som handlar om regler och att förhålla sig till en förutbestämd reglerbok är nyttigt för barn. När domaren eller tränaren säger något, då måste man följa dessa utsagor.

Vänner för livet

Att spela i ett lag ger så mycket, i synnerhet för ett barn. Man får lära sig att peppa och uppmuntra varandra, vilket betalas tillbaka i samma valuta. Kompisar för livet och nära relationer i vinst och förlust. Det är få områden som man får uppleva sådant med andra människor än i just sporten och då handboll.

I Sverige är utbudet av barnhandboll stort. I fler län finns det serier i olika årskullar och engagemanget hos både föräldrar och barn är stort. Samtidigt finns det en rad med cuper runt om i landet som innebär en lite längre resa för barnlagen – ett äventyr utöver det vanliga. En hel helg i träningsoverall med gruppspel och slutspel i fokus, det är fantastiskt.

Samtidigt finns det alltid en baksida i barnidrott. När vuxna blir för ivriga och börjar toppa lagen alt för tidigt. Vissa barn utesluts och andra får för mycket ansvar att bära på sina axlar. Som tur är finns det starka röster mot detta i handbollsvärlden. Barn är barn och ska för alltid få vara barn. Och alla barn har rätt till att spela handboll, känna lagandan och lära sig handskas med bollen som sin bästa vän.

Idag rör sig allt färre barn. Genom att låta sitt barn spela handboll låter man barnet få en av världens största gåvor – bli en del av ett lag!