Den älskade spelaren

Partille är lite av handbollens ort, känd för sin handbolls cup som hålla varje år. Men detta är också hemstad för en av de stora svenska namnen inom handboll. 1970 föddes här Stefan Löfgren, en man som var med och vann två OS-silver och ett VM-guld under sin karriär. Tillsammans med ladet Redbergslids Ik var han med och vann 5 SM-guld och även 7 tyska mästerskap. Ja det är inte några medaljer denne man har plockat hem, och som om inte det skulle räcka så har han även blivit utsedd till Årets handbollsspelare tre gånger. Han fick också vara med och tillsammans med handbollslandslaget ta emot Bragdguldet efter att de tagit hem segern i EM 1998.

En stjärna

Redan som 7 åring började Stefan Löfgren träna handboll med Skepplanda BTK år 1977, tio år senare fick han debutera i klubbens A-lag i division 3. Han spelade då tillsammans med pappan Lars-Göran Löfgren och sin storebror Jan Löfgren. Denne man utvecklades snabbt till en handbolls stjärna och värvades av Redbergslids IK år 1990, här fick han göra sin debut i Elitserien samma år. År 1993 tog han det första svenska mästerskapet, men det var absolut inte det sista. Som lagkapten för Redbergslid tog han ytterligare 4 SM-guld tillsammans med sitt lag, han blev sedan värvad till Saarland i Tyskland där han 1998 fick bli handbollsproffs på heltid för laget TV Niederwürzbach. I denna klubb stannade han dock bara i 1 år innan ett nytt lag fick nys om talangen, THW Kiel skrev kontrakt med honom 1999.

Stefan Löfgren

Ett otroligt avsked

Tillsammans med detta lag så fick han vara med och vinna 8 liga guld, de vann tyska cupen 5 gånger, EHF-cupen hav två guld och ett sista guld tog de i EHF Champions League. Hans personliga målrekord når hela 18 mål under en och samma match där åtta av dessa var på straffkast, detta mot Rhein-Neckar Löwen 2008. Under 10 år spelade han som mittnia i Kiel, och han var en så pass duktig spelare att han fick ta över som lagkapten efter Magnus Wislander år 2001. Säsongen 2008/2009 fick bli hans sista och avskedet från laget var storstilat. Den 8 augusti 2009 samlades storspelare från hela världen för att spela två avskedsmatcher på Sparkassen-Arena, inför fullsatta läktare firade de hans flytt tillbaka hem till Kungälv i Sverige där han började arbeta som lärare på ett nytt regionalt handbollsgymnasium i Uddevalla.

Förutom all den framgång han hade i Tyskland så spelade han hela 268 landskamper för Sverige i vilka han gjorde 1138 mål totalt i sin tröja med nummer 9. År 2009 inledde han en karriär som spelaragent, denna karriär löpte parallellt med hans spelarkarriär. Tillsammans med Martin Schmidt, en före detta tysk lagkamrat och kantspelare som är marknadsansvarig i THW Kiel, har han en verksamhet. I deras stall finner man namn som Lukas Karlsson, Fredrik Larsson, Kristian Bliznac, Tobias Karlsson och Charlie Sjöstrand. Utöver detta är han också sedan 2011 general manager för det svenska dam- och herrlandslaget. Det är kanske inte så konstigt att en man som varit så aktiv och duktig nu har många järn i elden och håller sig sysselsatt.