Dessa fördelar får du när du utövar handboll som sport

Kroppskontroll. Smidighet. Spänst. Tankarna far genast mot självständiga sporter – kanske gymnastik. Laganda. Taktik. Bollsinne. Nu kanske tankarna går mer åt fotboll och bandy. Men… går det att hitta någon idrott där man får bådadera? En kombination av självkännedom och grupparbete. Ja! Det går, och det går genom en av Sveriges absolut mest populära och stora idrotter – handboll.

Det finns hundratals skäl till att utöva handboll. Skäl som inta alla tänker på i första eller ens andra hand. I den här texten tar vi fram de främsta orsakerna till varför man ska spela handboll, vilka fördelar sporten för med sig och kanske i samma veva tips till handbollsspelare, då det är lätt att inte se hur många möjligheter sporten handboll har.

När du spelar handboll får du lära dig att jobba med din koordination. Att springa, dribbla, passa, göra spelkombinationer, finta, försvara och hela tiden registrera vad lagkamrater, motståndare, tränare och domare säger, utan någon egentlig gräns mellan de olika delarna – både ger och kräver koordination. Någon kanske påstår att det är precis detsamma i fotboll, men nja, det går att diskutera. I handboll är tempot otroligt högt, hela tiden, för alla spelare. Det går bara att titta på antal mål i en fotbollsmatch jämfört med en handbollsmatch. 1–0 är inte helt ovanligt i fotboll. 25–27 är inte heller helt ovanligt, fast då i handboll.

Hjärnan, hjärtat och musklerna på samma gång

Med ett sådant snabbt tempo gäller det att kunna kombinera att ta snabba beslut, god och kvick kommunikation, tvära löpningar, med rå styrka, tuffa tag och ruffiga kamper på en och samma gång. Samtidigt ska man kunna sikta också. Och det är just allt det här, som man delar med sina lagkamrater, som gör att handboll är en så fantastiskt givande, rolig och härlig sport.

För det är tillsammans man vinner i handboll. Det är tillsammans man förlorar. Man får vänner för livet både på och utanför planen. Inget handbollslag klarar sig på en eller två stjärnor. I ett handbollslag krävs det en genomgående helhet och ömsesidig förståelse. Lagsport när den är som roligast.

Handboll är en världssport och därför finns det alltid nya saker att lära sig, även för de absolut bästa spelarna. Men även utan utblick mot asiatiskt spel och afrikanska serier kan man hela tiden utveckla sina färdigheter i handboll. Man blir aldrig fullärd, således finns det alltid skäl att spela mer. Kvinnor och män, vuxna och barn, rullstolsburna och amatörer, veteraner och elitspelare – handboll är en sport för alla. Idag utövar i princip lika många kvinnor som herrar handboll runt om i landet på alla nivåer. Ytterligare fördelar när man utövar handboll som sport är att idrotten är flexibel. Det går att spela inomhus, utomhus, på gräsplaner, på sandstränder, på asfalt och i lera. Dessutom är det inte särskilt mycket som behövs. Utrustningen är minimal. En boll, två mål och några som är sugna på att lira.

I handboll lär man sig att ha respekt för andra. Trots att det en otroligt tuff sport med mycket hårda tag och stark motståndare så finns det alltid en genomgående praxis allt visa respekt till sina motståndare, till domaren och sina lagkompisar.