EM i handboll

Det finns väldigt många sporter i världen, några större, några mindre. Handbollen ligger bland de lite större. Handboll är en bollsport där det krävs mer än att man springer med en boll i handen, det krävs att man har ett stort teamwork. Alla i laget är lika viktiga. Men så är det visserligen i de allra flesta bollsporter.

Vad är handboll?

Handboll är en lagsport där det gäller att kasta in bollen i motståndarnas mål. Men till skillnad från fotboll så får man bara ta tre steg med bollen, därefter måste man göra ett val: antingen studsa bollen, göra mål eller passa en av sina medspelare. I varje lag så är man sex stycken spelare ute på planen samt en målvakt. Det finns även ett antal avbytare.

Det sägs att de första handbollsreglerna som skrevs var i Danmark 1898, även om man tror att de gamla grekerna spelade något som liknar handboll redan då.

Sveriges deltagande i handbolls-EM

Sveriges herrlandslag har deltagit 13 gånger i EM där 4 av dessa kammade hem förstaplatsen. Det var 1994 i Portugal där de besegrade både Kroatien och Ryssland. Fyra år senare så vann de i Italien, alltså 1998. Där besegrade Sverige Spanien som fick silvermedaljen och Tyskland som kammade hem bronset. Enbart två år senare, 2000, där vann vi i Kroatien över Spanien och Ryssland. Detta sägs varit en av de mest jämnaste matcher någonsin, 32–31. Man kan säga att detta var en bra start på det nya millenniet. 2002 så vann vi på hemmaplan. Damlandslaget har också deltagit 13 gånger i EM där de tyvärr inte fått några guldmedaljer ännu men ett silver och en bronsmedalj har de kammat hem. Silvret fick de i 2010 i Norge och bronsmedaljen 2014 i Kroatien och Ungern. Första gången som de kvalificerade sig till EM så kom de på sjunde plats. För att överhuvudtaget få delta i EM så krävs det att man blir utvald. Det gäller att man spelar sitt bästa och ge järnet, därefter kan man hoppas att det är tillräckligt för att man ska få chansen att spela i EM.

2018 så hölls handbolls-EM i Frankrike för damernas landslag och där vann Frankrike över Ryssland som kom tvåa. Sveriges damer slutade på en femteplats.

Framtida EM

2020 så kommer EM i handboll hållas i Sverige, detta är för herrsidan. Det kommer hållas matcher i Göteborg, Malmö och Stockholm. Är man sugen på att åka och se en eller flera av matcherna så går det redan nu att boka olika hotellpaket där det ingår biljetter dit.

Framtida EM

Om man som ung är intresserad av att spela handboll så finns det flera föreningar som man kan gå med i. Vill man satsa mycket på det så finns det handbollsgymnasium man kan söka till. Går man där kan man sätta målet att en dag få delta i ett EM, eller flera. Sträva efter målet, men tänk på att efter tre steg måste du studsa, passa en medspelare eller skjuta in bollen i mål.