En lagsport för alla

Handboll är en sport som har spelats länge bland många olika kulturer runt om i världen, i alla fall spel liknande det vi har idag. Vi vet att de forna grekerna och romarna spelade en sorts handboll, även Inuiterna på Grönland och fransmännen i Europa spelade handboll så tidigt som på medeltiden. På 1800-talet spelades sporten i länder så som Ukraina, Danmark, Tyskland, Slovakien och Tjeckien.

Regler sätts upp

Handboll som lagsport, så som vi känner till det idag utvecklades i norra Europa på slutet av 1800-talet. Det var speciellt populärt i Sverige, Norge, Danmark och Tyskland under denna period, och Danmark är känt som födelseplatsen för modern handboll. Reglerna för handbollen skrevs av en idrottslärare, Holger Nielsen, 1898 och publicerades 1906. I Tyskland däremot så publicerades regler av max Heiser, Karl Schelenz och Erich Konigh först 1917, dessa regler justerades en aning några år senare och det är de som användes för den allra första internationella matchen i handboll för män år 1925. De två länder som fick äran att börja var Tyskland och Belgien, damerna fick dock vänta fem år innan det var dags för Tysklands damer att möta Österrikes damer.

Olympiska Spelen

Internationella förbundet för amatöridrottare lade 1926 in förlag om en kommitté som skulle dra upp internationella regler för hur handbollen skulle spelas och två år senare var International Amateur Handball Federation grundad. Handbollen fortsatte blomma i Skandinavien och Tyskland och herrarnas handboll visades upp i sommar OS 1936, ett event som hölls i Berlin. Men efter det skulle det ta ända till sommar OS i München 1972 innan männens handboll blev en officiell del av de Olympiska Spelen, men kvinnorna fick inte vara med förrän 1976 då sommar OS hölls i Montreal.

Första VM

Det allra första världsmästerskapet i handboll hölls 1938 i Deutschlandhalle, Berlin under 5–6 februari. Där deltog fyra olika lag, Tyskland, Österrike, Danmark och Sverige. Mästerskapen spelades som en turnering med en enda grupp utan någon form av knockout system. Tyskland stod som vinnare efter att ha slagit sina motståndare. Cirka 18,000 åskådare kom för att se detta historiska tvådagars event där varje match varade i 20 minuter, alltså två 10 minuters halvlekar. Denna sommar arrangerades även det första världsmästerskapet utomhus och spelades precis som inomhusevenemanget på tysk mark, även i detta mästerskap var det Tyskland som besegrade motståndarlagen och kammade hem vinsten.

Svensk seger

Båda dessa evenemang, inom- och utomhus, arrangerades av International Amateur Handball Federation (IAHF) som nu hade hunnit bli 10 år gammalt och i full gång med att fira sitt jubileum. Men sedan kom Andra världskriget och då spelades inga mästerskap alls, den officiella sporten lades på is och togs upp igen efter kriget då ett nytt IAHF förbund grundades, denna gång utan Tyskland. De började sitt arbete genom att arrangera en internationell match mellan Sverige och Danmark 1946 vilken spelades i Göteborg den 6 november, en match där Sverige vann med 9-7. Sedan dess har Sverige fortsatt vara ett stort land inom sporten och vi har många framgångar vi kan och bör vara stolta över.