Europas högsta handbollsligor

Handbollsligorna i Europa drivs av landets respektive nationella handbollförbund och ingår då också i European Handball Federation.

Kort och gott så handlar det om vilka ligor i Europa som är de bästa baserat på hur bra ligorna presenterar under matcherna. Den liga som vinner mest anses då såklart också som den bästa ligan och blir där med hyllad för sina insatser i handbollen. I Sverige finns handbollsligan (hette tidigare elitserien och innan dess allsvenskan) som är den högsta divisionen för handbollsspelare i Sverige. Ligan har funnits sedan 1934 och består av 14 duktiga lag. Det går bra för den svenska handbollsligan även fast ligan inte är den som presterar bäst i hela Europa.  Det viktiga för ligorna är givetvis att vinna och prestera bra under sina matcher. Gör de det så finns chansen att deras ligor snart kommer att anses som de bästa i hela Europa, kanske i hela världen. Det finns många handbollslag som kämpar hårt men kanske kämpar vissa lag hårdare än andra, kanske handlar det om stor talang samtidigt som viljestyrkan alltid måste vara där under varje match. I dessa europeiska ligor har man fått se många matcher ut över det vanliga där det inte är någon tvekan på att både talang och viljan till att vinna matcherna finns hos varje spelare. Det finns alltså andra ligor i Europa som anses som snäppet bättre än den svenska handbollsligan men vilka ligor är det? Vilka är de högst rankade handbollsligorna i hela Europa?

Det viktiga är att vinnaHandball-Bundesliga (Tyskland) är den högsta handbollsdivisionen i Tyskland. Ligan grundades 1966 och anses idag som en av de absolut bästa ligorna i handbollen i hela världen. Ligan ligger på nivå 1 i seriepyramiden vilket är en placering bara de bästa lagen får ligga på så att Tyskland är bra på handboll är såklart ett faktum vid det här laget. Genom åren har många duktiga svenska spelare ingått i ligan så som Magnus Wislander och Kim Andersson. 18 lag ingår i ligan. Liga ASOBAL (Spanien) är den högsta handbollsdivisionen i Spanien. Ligan grundades 1958 men då under namnet División de Honor. De tog inte det nuvarande namnet Asobal fören 1990. 16 lag ingår i ligan. Svenskar som tidigare ingått i ligan är Staffan Olsson och Mats Olsson. Budapest Bank Férfi Kézilabda Liga (Ungern) som ibland även kallas för Nemzeti Bajnokság 1 eller bara NB1 är den största handbollsdivisionen i Ungern. Ligan grundades 1951. Idag består ligan av 12 lag där Veszprém KC, SC Szeged och Dunaferr SE är de tre absolut största lagen. LNH Division 1 (Frankrike) som även kallas för Division 1 masculine eller D1M är den största handbollsdivisionen i Frankrike. Ligan grundes 1952 och har sedan 1985 ansetts som en liga med mycket professionell status. Ligan består idag av 14 lag. Superliga (Ryssland) är den högsta handbollsdivisionen i Ryssland. Ligan består idag av 12 duktiga lag. Ligan grundades 1993. Herrehåndboldligaen (Danmark) är den högsta handbollsdivisionen i Danmark.  Ligan grundades 1935 så har varit med i matchen ett bra tag. Idag består ligan av 14 duktiga lag.

Det viktiga är att vinna