Grunderna i handboll

I handboll skall man vara två lag som spelar mot varandra på en inomhus eller utomhusplan. Man är sammanlagt sju spelare i vartdera laget och en av dessa spelare i varje lag är målvakten. (Den sjunde spelaren.) Varje gång en spelare springer framåt med bollen får denne spelare bara ta tre steg åt gången för sedan måste man studsa den, passa bollen vidare för att fortsätta vidare. Eller skjuta på målet (göra mål.) Varje match i handboll är 30 minuter gånger 2 perioder lång. Man måste ha avbytare som också tillhör spelet tills de skall avlösa sina lagkamrater under spelets gång. De brukar vara samma antal som det finns spelare på planen, alltså sju stycken. I handboll spelas det med en mycket mindre boll än i fotboll. Handbollsplanen skall vara tjugo meter bred enligt standard och fyrtio meter lång enligt samma standard.

Lagen gör mål

Lagen skall nu göra mål i varandras målburar. Samtidigt som spelarna skall försvara sitt egna mål mot motståndarnas skott. När man satsar på att göra mål på motståndarna kallas detta anfall. Skall man istället försvara sitt mål från att anfallas av motståndarlaget när dom kommer störtandes för att göra mål på ens lag kallas det för försvar. Sedan finns det en linje på handbollsplanen som man absolut inte får överträda vare sig man är anfallare eller försvarare i spelet och den heter sex-meterslinjen. Denna linje finns utanför varje lags mål. Vare sig man skall anfalla motståndarna eller försvara sitt eget lag så finns väldigt många variationer på hur laget skall gå tillväga. Laget bestämmer tillsammans med sin tränare vilket försvar respektive anfall som skall tillämpas på respektive match. Alla matcher ser olika ut och tränaren måste lägga upp olika strategier som är smarta så att man lättare kan vinna över motståndarlaget.

Spelarna i samma lag ska naturligtvis samarbeta med varandra hela tiden under matcher och träningar – det är själva vitsen med spelet så att säga. Det skall sägas här också att spelarna i ett handbollslag måste vara ganska tuffa och snabba när de spelar för det är så det är att spela handboll. Snabba, tuffa vändningar i spelet. Den som har gjort flest mål när slutsignalen blåses av domaren är vinnare av matchen såklart.

Bollarna som används varierar beroende på hur gamla spelarna är och de yngsta förmågorna har naturligtvis mindre bollar i spelet. Man får absolut inte slå en handboll som man gör i spelet volley-boll, alltså med sin hand knuten under matcherna. Sedan får man inte med vilja försöka träffa en annan spelare från motståndarlaget med bollen. Domare är ett krav som i alla andra sporter när man spelar handboll. Ingen spelare får knuffa bort en annan spelare från eller på planen under spelets gång! Annars görs väldigt snabba, stiliga mål i en handbolls-match och alla jublar bland åskådarna. Inga spelare får springa på sina motståndare med avsikt under spelets gång. Om någon spelare går emot reglerna i handboll så får motståndarlaget frikast. Är det grövre regler som bryts under spelet kallas det istället straffkast för det andra laget. Spelet skall hålla en viss nivå för att det skall godkännas av domaren.
Handbollen har kommit för att stanna både nationellt och internationellt. Idrott för ungdomar speciellt främjar ett fint kamratskap och laganda som skapas genom lagsport och man lär sig redan i unga år att skydda och värna om sina kompisar både på och utanför spelplanen.