Handboll en bra motionssport

I en viss utsträckning är alla slags träning bra för kroppen. Både kardiovaskulära och styrketräning hjälpa till att bygga en sund kropp med ett starkt immunförsvar. Men olika typer av övning riktar sig mot olika delar av kroppen. Därför är en sport som kombinerar de två särskilt bra för dem som vill få bättre övergripande fysiska tillstånd. Handbollsspelare måste vara smidiga och snabba såväl som starka. Det bästa med handboll är att den tränar både övre och undre kropp samt hjälpa till att bygga starka ben. Det finns också psykologiska fördelar genom att lära sig att arbeta tillsammans som ett lag för att kunna spela spelet effektivt.

Att spela handboll är en särskilt bra motionssport eftersom det ger både styrka och   uthållighetsträning. Det finns olika varianter av handboll men alla ger samma utmärkta förmåner. Några exempel är beachhandboll, gata handboll, amerikansk handboll och fälthandboll.

Men oavsett vilket form av spelet man spelar, är handboll alltid ett spel där det finns 2 lag med 7 spelare varje. Varje lag har en målvakt samtidig som 6 vanliga spelare. En handbollsplan ser ungefär ut som det som används i basket, men målet liknar dem som används i hockey och fotboll. Det är vanlig att en vuxen match består av två 30-minuters rundor med en halvtimme paus på mellan 10 och 15 minuter men det blir kortare rundor när barn naturligtvis spelar. Spelare får kasta eller dribbla bollen med sina händer och det brukar behöva ganska hårda kast att kunna få ett mål. Att sparka på bollen (som i fotboll) är inte tillåten.

De speciella fördelarna med handboll

De muskelgrupperna som får de största tränings fördelar med att spela handboll är triceps, biceps, pectoralis, Latissimus Dorsi och hamstrings. Muskelstyrkan är hur mycket kraft en muskelgrupp kan tillämpa för att slutföra en åtgärd. Handbollsspelare   bygger upp musklerna i överkroppen och armarna genom att fånga och kasta bollen.  Samtidig ger handboll bra rörlighetsträning eftersom handbollsspelare måste hoppa, springa och vrida och vända kroppen under spelet. Lårmusklerna får en särskilt bra träning på grund av huk och utfalls rörelser som krävs för att spela handboll.

Handboll, liksom andra bollspel, förbättrar hand-ögonkoordination eftersom man måste fånga och kasta bollen. Elite-spelare kan kasta bollen med hastigheter över 120 km h! Uthållighet också är mycket viktigt i handboll eftersom spelet är snabba och det finns inga pauser när man är i mitten av rundorna.

Som vanligt med lagsporter, bidrar handboll också till en väl utvecklad samarbetsförmåga. För att kunna spela bra måste spelarna fokusera på det övergripande spelet och vad deras lagkamrater gör samtidigt som de själv gör.

Handboll är ett populärt spel över hela jorden så det går lätt att hitta lag och börja spela oavsett vilket land man bor i. Och det kan spelas inomhus eller utomhus, varhelst det finns plats för en spelplan så det finns inget problem med tillgängligheten. Det finns även beachhandboll som kräver endast 2 mål och sand. Detta är en stor fördel för handboll över andra sporter som kräver mer komplexa anläggningar och utrustningar.