Handboll i USA

Handboll är en fantastisk lagsport som kan utövas allt ifrån hobby till proffsnivå. Har man talang för sporten så är det möjligt att utöva sporten seriöst, på proffsnivå vilket innebär att sporten blir ens jobb. I ett handbollslag har man sju spelare ute på plan i varje lag, där en av spelarna är målvakt. En match är vanligen uppdelad i två perioder där varje period är 30 minuter vilket betyder att efter en timmes spelade är matchen avgjord där laget som gjort flest mål slutligen blir vinnaren. Är spelarna yngre (barn) så kan ibland perioderna hållas lite kortare samt att deras bollar är lite mjukare än de vanliga bollarna som man kör med senare. Handboll är en snabb sport och därför också nästan alltid spännande eftersom det hela tiden händer något på plan. Sporten är bland annat väldigt stor här i Europa men även på andra ställen runt om i världen. Även om handbollen i USA inte riktigt är lika stor som den exempelvis är här i Europa så existerar den även i USA.

Ett manligt och ett kvinnligt handbollslag i USA

Det finns ett amerikanskt landslag för män och ett för kvinnor. Det amerikanska landslaget för män har funnits sedan 1936 där deras första riktiga match ägde rum på de olympiska sommar-spelen i Tyskland (det var första gången handboll var med som en sport i olympiska spelen). Spelet var mellan sex olika lag och förutom USA spelade också Österrike, Tyskland, Ungern, Rumänien och Schweiz för vinst. USA åkte dock inte hem som vinnare därifrån för guld vann Tyskland medans Österrike vann silver och Schweiz blev tilldelade brons. Sporten spelas än idag i USA och några av de duktiga manliga handbollsspelarna i laget just nu är bland annat Gary Hines och Ian Huter. Deras tränare är (med star från 2018) svensken Robert Hedin. Hedin har tidigare också själv varit en handbollsspelare men är nu enbart tränare. Innan han började som tränare för det amerikanska laget så var han det för det norska landslaget under tio års tid. Det kvinnliga landslaget i USA syntes till för första gången 1975 när de spelade i ‘World Women’s Handball Championship’ där de med sin insatts kom på elfte plats. Trotts ingen vinst i just ‘World Women’s Handball Championship’ så har det gått bra andra gånger när de spelat. Som exempel har de vunnit i ‘Pan American Championships’ både 1986 och 1991.

Wurf von Abou Fofana (#11, Team USA) gegen Leos Petrovsky (#6, Bergischer HC) und Daniel Fontaine (#17, Bergischer HC), daneben Antonio Balp (#18, Team USA)
Bergischer HC vs. Team USA, Handball HBL, Testspiel, 07.08.18

Idag börjar även handbollen växa på olika college runt om i USA både i manliga och kvinnliga lag. Några av skolorna som erbjuder sporten är bland annat UCLA, UNC, UC Berkeley, West point och Texas A&M University. Vid intresse för att börja med handboll så finns det många föreningar där det är möjligt att pröva på handboll. Är passionen väldigt stor så finns det sedan möjlighet att ta sig vidare till handbollsgymnasium och sedan om man vill till och med även söka till College i USA för att verkligen vara seriös med sporten. Handbollen kanske inte är den kändaste sporten i USA men den är omtyckt av många.