Handboll och handbollsutrustning för utövaren

Handboll är en bra sport på många sätt. Hela kroppen jobbar, inklusive de små grå cellerna inne i hjärnan. Man tränar snabbhet och smidighet samtidigt som man bli stor och stark, klarar av det mesta och verkligen ”få skinn” på näsan – bokstavligen. Dessutom är det en inkluderande sport som alla kan ta del av på sin egen nivå. Seniorer, knattar, elitspelare, damer, herrar, rullstolsburna och amatörer, alla kan hitta sitt lag, sin klubb, sin serie och sin handboll. Handboll är ven en flexibel idrott i ordets många bemärkelser.

Att spela handboll går att göra på så många platser. Ingen is behöv, planen är inte gigantisk, vatten är onödigt (förutom i flaskor såklart), inga djur måste vara närvarande. Nä, man kan sela handboll lite varstans. Inomhus, utomhus, på leriga geggiga planer, på gräs, på grus, gympasalen, stora arenor, asfaltsplaner, till och med i grunt vatten.

Det finns dock några saker man behöver när man ska spela handboll. Handbollsutrustningen är inte särskilt stor i antal, vilket gör att man kan investera lite extra i de få sakerna som behövs och på så sätt få riktigt bra prylar. Vad är det då man behöver investera i när man ska spela handboll? Ja, ett par riktigt bra skor att spela i är absolut nödvändigt. När man ska köpa sina handbollsskor är det ett par saker att tänka på. först och främst, var ska man spela – oftast är det inomhus i handbollshallar, vilket kräver en bra gymnastiksko. Om man ska vara utomhus är gropigare sula mer nödvändigt så att man inte halkar. Hur som helst s måste det var bra dämpning på skorna eftersom man hoppar så pass mycket i handboll. Knäna kan ta skada om man har platta och dåliga skor. Ytterligare en sak att tänka på är att lämna lite utrymme i sina handbollsskor vid tårna, då man ständigt gör abrupta tvärvändningar på planen. En del föredrar höga skor, andra låga. Oavsett höjd är det viktigt att de sitter bra och tätt på sidorna så de inte får foten att gnuggas mot skon vilket resulterar i skoskav och dålig sats.

Skydd som utrustning

Handbollen är så klart ett måste för att kunna lira handboll. Handbollens storlek beror på viken ålder och vilket kön det är som ska spela. Ju yngre, ju mindre. Och herrar har större handboll än damer då deras händer i regler är något större än kvinnors. Olika bollar för utomhusbruk spelandes streethandboll eller beachhandboll och inomhusbruk.

När man spelar handboll krävs det ibland att man bär skydd. Knäskydd är vanligast eftersom spelarna slänger sig på och landar på marken med knäna. Passform är a och o. Även att det är bra kvalitet på grejerna så att de håller vad de lovar. Även handledsskydd är vanligt, och dessa bör sitta tight men inte för hårt. De får inte vara i vägen för att kunna hantera bollen på normalt sätt, men inte heller göra att blodet rinner dåligt i handen. Armbågsskydd är också vanligt förekommande och här gäller samma regler som för handledsskydden. För målvakten kan det vara aktuellt med särskilda skydd då man som målvakt är specifikt utsatt för hårda bollar.