Handboll runt om i Världen

Handboll är en av världens mest populära sporter. Idag spelas den i alla världsdelar men är särskilt populär i Asien, norra delen av Afrika och sist men absolut inte minst i Europa. Ligor, cuper, mästerskap, barnserier, turneringar, amatörspel och matcher i världsklass – utbudet av tillfällen att spela eller att beskåda handboll är stort och hela tiden växer sporten.

I Sverige har vi Allsvenskan både för damer och herrar. I och med att vi har en bra liga har vi kunnat skapa riktigt vassa landslag på både dam- och herrsidan. De svenska landslagen har gjort sig kända för att vara ett handbollslag att räkna med i konkurrensen.

Många av Sveriges landslagsspelare och andra riktigt duktiga handbollsspelare på elitnivå har valt att spela i den tyska ligan – Bundesliga. Tyskland är kanske världens största land för handboll och spelarna betalas väl, ligan är rankad som den med högst kvalitet och lagen är utan tvekan superskickliga. Flera världsmästerskap har hållits i Tyskland, senast var 2017 och då var det VM för herrar. Nästa år, 2019 kommer Europas mäktigaste land återigen att delvis stå värd för den mest prestigefulla tävling VM för herrar. Tyskland kommer nämligen dela värdskapet och erbjudandet av arenor med Danmark. Vår granne i syd är ett ypperligt land för handboll och kommer att låta finalen gå av stapeln i Jyske Bank Boxen i Herning.

Danmark som handbollsnation

Danmark har länge varit Sveriges huvudmotståndare i handboll på hög nivå. Lite som syskonbråk. Trots att Danmark är ett riktigt handbollsland har de faktiskt aldrig tagit förstaplatsen i ett VM. Silvermedaljen har de snappat till sig hela tre gånger, senast 2013 i Spanien, och brons har de lyckats spela sig till likaså. Kanske är det deras är nästa år?! I Europamästerskapen har danskarna dock nått hela vägen flera gånger. 2012 stod de högst upp på prispallen. I OS finns den senaste framgången för danska landslaget i handboll. 2016 tog de guld och blev bäst i världen.

Europa är fyllt av ännu flera handbollsländer. Serbien, Spanien, Portugal, Kroatien, Polen, Storbritannien, Schweiz… listan kan bli väldigt mycket längre. Kolla bara in nästa EM. Men även i Asien är sporten stor. Det asiatiska mästerskapet engagerar många och håller hög kvalitet. Sydkorea är regerande medaljmästarna tätt följt av både Kuwait och Japan. Lite roligt är att det finns en speciell kombination i handboll som kallas att göra en ”japan” på svenska Den bygger på att en höger- eller vänsternia hoppar upp för att skjuta, blir försvarad och droppar den till en annan medspelare (kantspelare eller nia) som är i luften. Denna tar emot bollen och inner göra mål, innan han eller hon har landat. Snyggt!! Detta kan få illustrera den asiatiska spelstilen. När Europa är ruffiga och lite bökiga, handlar så mycket i den asiatiska handbollen om lagspel och dribbling genom olika finurliga kombinationer.

Handboll finns även för de som vill eller behöver sitta i rullstol. Mästerskap i sporten går nästan varje år och växer mer än någon annan sport för rullstolsburna idrottare. Rullstolshandboll har även en given plasts på de Paralympiska spelen.