Handbollens alla regler

Handboll är en lagsport som kräver styrka, koordination, konditions, lagkänsla, bollsinne och smidighet. Helt enkelt en mångfacetterad och variationsrik sport. Reglerna i handboll skiljer sig en del från många andra lagsporters regler, men har även mycket gemensamt.

För att göra det enkelt ska först laget, därefter planen, spelet/matchen, hur bollen får spelas och sist men inte minst grundregler som domaren blåser av spelat för, om de bryts, gås igenom i denna text.

Laget i handboll ska bestå av 14 stycken spelare. För yngre personer kan det skilja sig åt – 17 spelare för nationella ungdomslag. På planen är det, när ingen är utvisad, sju spelare inklusive målvakten. Resterande personer i laget sitter på bänken och är avbytare. I handboll sker det byten väldigt ofta till skillnad från till exempel fotboll. Eftersom man springer hela tiden och för att det i vissa lag finns spelare som i vissa matcher i huvudsak ska spela anfall eller försvar, är det viktigt att snabbt kunna byta. Bytet sker över planens yttergränser vid det egna teamets så kallade avbytarlinje. Som spelare utan boll får man röra sig precis var man vill på planen men alla har sina placeringar vilket man brukar hålla sig till i vanliga fall.

En handbollsplan är 20 x 40 meter och har tydliga linjer på marken. I varje ände av planen står målen på den yttre mållinjen. Målen i sig är 2 x 3 meter och måste sitta fast i marken. Målet står i den så kallade målgården. Ett område där bara målvakten får befinna sig med bollen i handen. Om någon annan spelare befinner sig i målgården med en boll blir det avblåst och motståndarlaget får bollen. Målgården är inringad av en linje som kallas målgårdslinjen och går som en jämn böj framför målet, rakt framifrån ungefär sex meter från den bakre mållinjen. Spelet startas alltid från mittlinjen vid domarens signal. En boll utanför sidolinjerna innebär hörna eller inkast.

Matchlängd och spelregler

Matcherna är uppdelade på två gånger trettio minuter med en tiominuterspaus i mitten. För yngre personer handlar det om 2 x 25 minuter och under cuper och turneringar kan denna tid variera. Om en match måste förlängas sker det normalt i två gånger fem minuter åt gången. Även här ingår en paus men endast på en minut.

Om regler överträdes gentemot andra spelare blåser domaren av för frikast, eller om det är i målsammanhang, straffkast. Frikast sker i princip hela tiden i handboll och ingår liksom i sporten. Handboll är en snabb sport och det blir ofta fler än 20 mål åt lagen vardera. Om ett anfallsspel blir för långsamt och inget händer – för passivt, kan laget som anfaller bli avblåsta för så kallat passivt spel. En stund innan domaren blåser av måste denna ta upp handen för att varna laget så de har möjligheten att komma till ett snabbt avslut.

I handboll får man ta max tre steg med bollen i maximalt tre sekunder. Man får inte fösa bollen då det blir så kallad felaktig dribbling. Dundrar man in i motståndaren som en bulldozer kan man bli avblåst för offensivt fel. För i handboll handlar det om att finta och spela sig fram till seger.