Handbollstävlingar och kupper i Sverige

Handboll är en lagsport som spelas mellan två lag med sju spelare i varje lag där en i varje lag också är målvakt. Sporten går ut på att skjuta mål i motståndarens mål och sedan också få fler mål än sina motståndare innan matchen är slut. En handbollsmatch är vanligen uppdelad i två perioder där varje period är trettio minuter lång vilket innebär att en vinnare står färdig efter en timmes spelande. Sporten har sitt ursprung från Danmark och utövades för första gången på 1890-talet. Handbollen är populär här i Sverige och det finns olika hanbollstävlingar och kupper att se framemot om man är intresserad av sporten. Dessa tävlingar och kupper finns för både vuxna och barn så gillar man handboll och spelar i ett lag så borde man verkligen fundera på om man skulle vilja tävla med sitt lag i en tävling eller kupp för chansen till det finns. Spelar man inte i ett lag idag men har intresse för handboll så finns det många föreningar där man kan börja spela sporten så om intresset finns ta chansen. Vilka är då dessa tävlingar och kupper som hålls här i Sverige?

Tävlingar och kupper för både Vuxna och barn

Sverigecupen är en stor handbollstävling här i Sverige. Den hålls i Nyköping varje år och har gjort det sedan 1983. Tävlingen är inriktad på ungdomar, specifikt på killar och tjejer som snart ska fylla sexton. Det är bra att delta i just Sverigecupen om man har tankar på att söka till ett handbollsgymnasium eftersom många viktiga människor kan sitta i publiken. Matcherna brukar dessutom sändas live så även om man inte är där för att titta så finns det en möjlighet att man kan titta på en match hemifrån vilket inte är helt dumt.

SM i beachhandboll är det svenska mästerskapet i beachhandboll. Sporten är en typ av handboll men som spelas i sand och reglerna skiljer sig lite från vanlig handboll. Bland annat så är man bara fyra personer på plan i varje lag, där en är målvakt. Tävlingarna har ägt rum på olika platser runt om i landet men exempelvis så hölls mästerskapet i Ulricehamn 2018 och kommer även att göra 2019.

Trim SM är en handbollstävling som man inte får anmäla sig till om man inte fyllt 35 än. Detta gör då att bland annat pensionärer kan spela i tävlingen men också yngre vuxna bara de fyllt 35. Lagen består både av dam och herrlag med högst sjutton spelare per lag. Många av matcherna brukar dessutom sändas live så att man kan titta även om man inte befinner sig på plats.

Det finns också många andra kupper mer inriktade på barn och ungdomar. Några av dessa kupper är bland annat ‘minikuppen’ som är inriktade på barn som är mellan åtta till tio år, ‘Malmöspelen’ för barn och ungdomar mellan nio och arton år, ‘BUA-cup’ för barn och ungdomar som är mellan åtta och sexton år och ‘Oktobercup’ för ungdomar som är tolv och tretton år.