Jakten på ett nytt storlag

Efter ett antal år med stora framgångar lämnade Bengt Bengan Johansson stora skor att fylla, Ingemar Linnéll måste ha haft en skräckblandad förtjusning vid övertagandet av rollen som förbundskapten. Det antal medaljer som herrlandslaget tog de åren är sällsynt inom vilken sport som helst, framgång på en sådan nivå kräver hårt arbete och starkt ledarskap. Den rollen var det nu dags att försöka leva upp till och tillsammans med Ola Lindgren började Ingemar sitt arbete som förbundskapten 2004.

Nya och gamla ansikten

Målet var ett nytt lag som kunde jämföra sig med det som fick smeknamnet Bengan Boys. Man samlade ihop en fantastisk blandning av hungriga spelare där bland annat Jonas Källman och Kim Anderson ingick, men en del gamla rävar som Tomas Svensson och Johan Pettersson fick också en plats i laget. Både 2006 och 2007 försökte man kvala in till EM, men båda åren var laget för ungt och icke rutinerat för att lyckas ta sig vidare. Det var bara att bita i det sura äpplet och träna hårdare för att kunna möta den konkurrens som fanns där ute. 2008 återvände de med ett nytt försök och lyckades ta sig in, den tunga konkurrensen ledde till en oväntad 5:e plats men banade väg för att kvala in till de Olympiska Spelen i Peking. Tyvärr förlorade man den avgörande matchen mot Island och laget fick nöja sig med att se OS på tv och drömma sig bort till prispallen.

Dubbla förbundskaptener

Förlusterna blev för mycket och det var dags för Staffan Olsson att kliva in och ta över som tränare tillsammans med Ola Lindgren, de båda delade uppdraget som förbundskapten. Det tog två år för dessa två att träna upp laget till ett sammansvetsat gäng som fungerade som en maskin. 2011 mötte man VM på hemmaplan i Göteborg och Malmö, här startade laget med tre raka segrar och spelet såg ljust ut för denna turnering. Tyvärr blev nästa match mot Argentina ett totalt fiasko och man lämnades med en press att besegra Polen för att kunna få med sig några poäng till nästa omgång. Det krävdes en stark insats med mycket spänning, men Sverige klarade pressen och gick som segrare ur matchen mot Polen.

Små små steg framåt

Dock fanns fortfarande pressen kvar, Sverige var tvungen att gå segrande ur de kommande matcherna och de började bra. Sverige fick möta Serbien och Kroatien och lyckades ta sig ur båda matcherna med en seger, stämningen på hemmaplan var fantastisk med en underbar publik som stöttade dem in i näta match. Tyvärr visade sig Frankrike spela för bra och Sverige fick nöja sig med en match om bronset mot Spanien. Till en början såg det ljust ut i denna match med det räckte tyvärr inte hela vägen, dock var en fjärde plats en fantastisk framgång efter nästan 10 år utan medaljer. Dessutom innebar denna vinst en chans till en OS plats, Sverige kämpade i kvalet om att få spela i de Olympiska Spelen i London och tack vare det nya laget lett av fantastiska tränare så lyckades man plocka en av platserna i spelen.