Kända kvinnliga handbollsspelare i världen

Handbollsvärlden består och har bestått av otroligt många talanger. Stjärnor med bollsinne och kroppskontroll utöver det vanliga och som genom sporten kan och har kunnat få publik och motståndare att häpna. Inte minst bland handbollens alla damspelare. För att verkligen hedra världens främsta handbollsspelare på damsidan har vi här samlat ihop en handfull, och kanske är det den dessa kvinnor som är de absolut bästa spelarna genom tiderna.

Låt oss början med tre ungerska spelare. Två stycken Anita och en Bojana: Bojana Radulovics, Anita Görbicz samt Anita Kulcsar. Dessa tre kvinnor lyckades faktiskt aldrig ta ett guld i varken OS eller VM med sitt landslag, men de enskilda prestationerna har varit enastående. Alla tre har blivit korade till och prisade som världens bästa handbollsspelare och högernian Bojana Radulovics utsågs som världsetta hela två gånger.

Vi stannar kvar i öst och tar oss en titt på forna Jugoslavien. Laget var sylvassa under 80-talet och vann gång på gång. Både guld och silver i OS, två silver, ett i VM och it i EM samt ett EM-brons – det är inte vad man kan kalla för dåliga resultat. Och detta medaljregn hade Jugoslavien till stor del sin egna mästare att tack – Svetlana Kitic. Dåvarande jugoslaviskan, nuvarande bosnien-serbiskan Kitic gjorde målrekord och tog hela laget till finaler och vinster. Inte nog med detta, för 1988 skrev hon in sig själv i handbollshistorian, särskilt för kvinnliga spelare, då hon som första kvinna utsågs som Årets bästa handbollsspelare i världen av IHF (Internationella Handbollsförbundet).

Dagens kvinnliga handbollsspelare

Låt oss gå fram i tiden, nutid och blicka ut över dagens kvinnliga handbollsspelare. Ett riktigt stjärnskott är franska Allison Pineau, mittnia i sin nations landslag och som har spelat i flertal franska, rumänska, ett slovenska och ett makedoniskt klubblag. För tillfället spelar hon i klubben Brest Bretagne Handball hemmahörande i Frankrike där hon spelat sedan 2016. Allison Pineau var tidigt bättre en de flesta och har ständigt hållit sig på en ypperlig nivå, snäppet över de flesta andra spelarna på handbollsplanen. Precis efter tonåren, som ringa tjugo år gammal (2009) blev hon utsedd till Årets bästa handbollsspelare i världen. Hittills har hon spelat 15 mästerskap, dock aldrig lyckats knipa åt sig guldet. Men vad är det man brukar säga – den som väntar på något gott…  genom sina klubbar har hon dock tagit sig hela vägen fram – fem gånger serieetta tillsammans med sitt lag.

Låt oss avsluta med en riktig veteran och en av Europas största damspelare genom tiderna. Waltraud Kretzschmar från Tyskland, född 1948 var en enormt begåvad ung spelare på sin tid. Med tre guld från IHF World Championship samt två OS-brons och ett silver har hon påverkat damernas handbollspel än idag. Egentligen ger inte medaljerna en rättvis bild av hur framgångsrik Waltraud Kretzschmar var.

Ibland hamnar damernas handboll i skymundan i media och bland supportrar, vilket är ytterst sorgesamt. Damhandboll är handboll när den är som elegantast med tuffast. Som tur är har sporten blivit större och allt fler kvinnor utövar handboll, vilket per automatik skapar en större publik. Heja handbollsspelare. Heja kvinnliga handbollsspelare!