Lagkänsla på Penn State

Handbollen är en relativt ung sport där två 7-manna lag, sex utespelare och en målvakt, passar en boll till varandra med hjälp av händerna. Sporten har beskrivits som vatteLnpolo på land och fotboll med händerna, men trots att den är en gren i de Olympiska Spelen är det inte känt i hela världen. På Penn State till exempel, ett college i USA, började man 2012 utöva sporten utan att riktigt veta vad man gjorde. Där började fyra killar kasta med en boll i gymnastiksalen, det var inte förrän man såg på OS att det faktiskt var en sport, innan dess trodde de bara att det var en sport man utövade på gymnastiken i skolan. Efter upptäckten kontaktade de United States Team Handball Federation och frågade hur de skulle gå till väga för att starta ett handbolls lag på Penn State. De fick en del utrustning skickade till sig och tips för hur de skulle göra, samt hur de skulle kunna växa.

En grundare

Fem år senare har sporten vuxit sig stor på skolan, nu är över 100 personer delaktiga om man räknar ihop både den manliga och den kvinnliga delen, en fantastisk resa på så kort tid som lagets assisterande coach Michael Gordon var med och startade. Han har varit en medlem av laget ett tag och spelat som doktorand. Under den korta tid laget funnits så har scouter till och med varit där och tittat på spelare till landslaget, bara det skvallrar om att man har anammat sporten rätt och gjort den till en viktig del.

Ge tillbaka

Spelarna har tagit till sig sporten, som faktiskt blivit en passion, och tycker om kamratskapet som kommer automatiskt med teamet, de har vuxit tillsammans i gemenskap och är nu stora nog att de även vill ge tillbaka till Penn States samhälle. De har nu som mål att bli mer involverade i samhället och har som mål att engagera sig i THON, en välgörenhetsorganisation för barn, vilken de hoppas kunna vara ett bra argument i deras årliga insamling av mat och diverse annat som går till välgörenhet.

Mot nya mål

Ett stort mål för Gordon var att skapa ett lag för damer, och det är något han har lyckats med. Bara förra året startades ett lag upp, då med endast fyra spelare. Maddie Hindermyer var en av dem och är vice president för laget. Hon fick höra om laget av några killar hon kände i herrlaget och bestämde sig för att dyka upp, men dit kom bara tre andra. Detta stoppade dem inte från att starta ett lag och istället gjorde de det till sitt mål att skaffa fler medlemmar, vilket lyckades. De har nu cirka 22 medlemmar och nya mål är uppsatta, Maddie vill nu lyckas se till så laget kan resa mer än tidigare. Eftersom damhandboll inte är en prioritet runt om i landet är motståndare svåra att hitta, de blev inbjudna till Chapel Hill av University of North Carolina, men det var en alldeles för lång resa. Det är inte det lättaste att dra igång en ny sport på det sättet på en skola och föreningen kan vara stolta över sina framgångar, vilka ser ut att kunna fortsätta.