Lagsport och handboll

Att umgås i grupp och uppleva den gemenskap som skapas då man tränar och tävlar för att nå ett gemensamt mål, är svårt att få på andra sätt än genom lagsport. Lagsport finns på flera olika sätt, inom mängder av grenar och på alla olika nivåer, på såväl nybörjar- som professionella nivå. De flesta personer har någon gång under sin uppväxt eller senare i livet provat på någon form av lagsport. Det är ovanligt att aldrig ha varit med och spelat en match med ett kompislag eller skollag, och känslan detta ger kan sitta kvar en lång tid efter att matchen eller träningen tagit slut.

Personer som varit med i en lagsport blir lyhörda. Man lär sig vistas kring och arbeta med människor på ett annat sätt än någon som inte varit i samma situation. Att träna i grupp betyder att man måste bygga upp ett bra samarbete, en god kommunikativ färdighet och en god inlärningsförmåga. Eftersom man hela tiden är beroende av hur varje enskild person mår och handlar när man jobbar i lag blir man dessutom driven och engagerad genom att träna lagsport. Känslan av att ställa upp för laget kan ibland bli så stark att man drar sig från att avstå från aktiviteten vid exempelvis en skada.

Gemenskapen

En annan faktor som inte bara fås under aktivitetstiden är den gemenskap som byggs kring en lagsport. Hejarklackar och föreningsmedlemmar av olika slag får en känsla av tillhörighet som är svår att uppnå på till exempel en arbetsplats. Det kan röra sig om allt ifrån att gå på träningar varje vecka till att ses en gång per år då favoritlaget spelar sin derbymatch.

Handboll

En lagsport som är rolig att både spela och titta på är handboll. I Sverige finns det många skickliga handbollsspelare och det går att se matcher på elitnivå. För den som iakttar matchen är det trevligt att kolla på, eftersom att man sitter nära spelplanen, som dessutom är så pass liten att man utan svårighet kan följa matchen. En annan fördel med handboll är att sporten utövas inomhus, och man slipper sitta i regn och rusk för att vara en äkta supporter.

De allra flesta aktiviteter som följs dagligen via nyhetssändningar är lagsporter så som fotboll och hockey. Det finns såklart många andra sporter men det är nog ingen singelsport som får lika mycket utrymme i media som lagsporterna. Anledningen till detta är inte tydlig, men troligen beror det på att lagsport är lättare att följa och fatta tycke för eftersom det är sammansättningen av deltagare i en match och deras gemensamma arbete som leder till prestationen. Individuella sporter kräver mer av den som utför den, men det ställer också krav på den som tittar på sporten. Tycker man om personen som tävlar är det mer underhållande än att titta på någon man ogillar, även om sportaktiviteten i sig är ungefär lika imponerande oavsett vilken av personerna som utför den. Handboll är därför en perfekt sport att titta på, eftersom den har alla de komponenter som gör sport extra spännande och intressant; engagemang, lagarbete, intriger, en personsammansättning och en kommunikation!