Mer om handboll och andra bollsporter

Handboll är en sport där man använder sig utav händerna. På planen är ett lag 6 utespelare, 1 målvakt, flertalet avbytare och en domare. Sporten går ut på att göra mål på det andra laget, man använder sig utav händerna och kastar in bollen mot målet.

Det är dock inte riktigt så lätt som det låter, finns en hel del regler spelarna måste förhålla sig till. Handboll är en av det absolut tuffaste sporter man kan utöva, finns nog inte en enda spelare som inte har skadat sig. Man har förvisso regler att hålla sig till men man kan spela riktigt tufft i t.ex. målgården, det är väldigt sällsynt att en spelare får komma fram till avslut helt utan att det blir knuffande och dragningar. På elitnivå spelas en match i två halvlekar, en halvlek är 30 minuter lång. Sedan finns det “time-out” som innebär att spelets bryt i 30 sekunder så att spelarna kan snacka ihop med sig och ta en kort paus. I många sporter så brukar det vara herrlaget som är mest populärt att titta på och så är det även i handboll, men intresset för damerna är också väldigt högt i Sverige om man skall jämföra med andra sporter där damer deltar i. Sverige är en väldig bra på handboll och herrarna är de som har flest medaljer i hela världen, dock är deras rank nummer 2 i världen och det har att göra med att Frankrike har vunnit fler världsmästerskap än Sverige. Damerna har tyvärr inte kommit lika långt som herrarna men ändå är intresset ganska stort. Handboll brukar vara väldigt intensiv och spännande och det är ju det folk brukar gillar att titta på, men även att göra det själv, beroende på vad för typ av person man är.

Regler

Det finns situationer när man t.ex. ligger under med några mål och då väljer man att ta ut målvakten för att ta in en extra spelare så man endast kan vara 7 utespelare hela tiden. Man kan även utvisas om man spelar oschysst eller bryter mot några andra regler. Det är tillåtet att slå, boxa, kasta, fånga och stötta bollen med hjälp av händerna. Varje spelare har bara 3 sekunder på sig att göra sig av med bollen, får man bollen så får se till att vara snabb att passa eller alternativt skjuta. Får man bollen så får man ta max 3 steg samtidigt som man håller i den.  För att det skall räknas som mål så behöver hela bollen vara inne, även om en stor majoritet av bollen är inne så kommer det dömas bort om en liten bit av bollen fortfarande ligger vid ribbans streck.

Bollsporter

Bollsporter överlag är det absolut mest populära sporterna bland folket, den absolut största bollsporten är fotboll. Det finns hur många bollsporter som helst i världen och sedan finns det okända varianter av bollsporter som folk hittar på ständigt. Det gemensamma för bollsporter förutom att det är en boll inblandad är att det i princip alltid handlar om vem som gör mest mål/poäng.

Bollsporter