Minnesvärda handbollsmatcher

Handboll. Minns ni? Alla dessa enormt skickliga matcher som har spelat genom åren. Det ger utan tvekan behagliga rysningar längst med ryggraden. Först och främst måste man helt enkelt ta upp Sverige så kallade andra storhetsperiod inom handbollen – det gyllene 1900-talet. Bollen var som gjord av guld i händerna på svenskarna.

Man brukar säga att storhetstiden ägde rum mellan -88 och -04. Sveriges landslag hade vad som hittills kan kallas den absolut vassaste och bäste uppställningen någonsin – i hela världen. Bengan Johansson (egentligen Bengt) var landslagets tränare med sitt kolugna yttre och ständigt iklädd träningsoverall i gult och blått. I sitt svenska landslag hade han Magnus Wislander (mer m denna hjälte senare), Ljubomir Vranjes alias den flygande köttbullen, Staffan Olsson – lång och bräcklig, men svinbra – och Stefan Lövgren (den ”snygge” spelaren). Detta gäng tillsammans med resterande landslagsspelare var ett vinnarlag utöver det vanliga. Och tillsammans spelade de otaliga matcher som har gått till historien, åtminstone till handbollshistorien.

Minns ni matchen?

Låt oss ta finalen i VM 1990 som spelades i dåvarande Tjeckoslovakien. En final som fick världen att häpna. Ryssland, eller vad som då var Sovjet hade redan innan VM startade, varit tippade som guldmedaljörer. Att Sverige ens tog sig till final efter den ena suveräna matchen efter den andra var bara det en ögonbrynshöjare. Sverige vann – med fyra bollar, 27 – 23 och svenska handbollslandslaget blev något att akta sig för. Från -90 med sitt VM-guld följde tolv härliga år på planen. Tränare Bengan Johansson visste vad han gjorde och varvade ständigt nya talanger från hela Sverige. Ett av de mest lyckade dragen från Bengt Johanssons soída var att ta med mittnian, eller mittsexan Magnus Wislander i den svenska truppen. Wislander utsågs efter VM till Världens bästa handbollsspelare av det prestigefulla förbundet Internationella handbollsförbundet (IHF).

Under OS som ägde rum -92 i spanska Kataloniens huvudstad Barcelona visade Sverige på otrolig kvalitet i spelet. Med lagkapten Magnus Wislander som styrande nyckelperson skapade Sverige ett tätt försvar, ett spel med snabba kontringar genom sina kvicka kantspelare och raska målisar samt ett underbart lagspel där alla positioner var att frukta för motståndarna. Danmarksmatchen var ruskigt bra.

Det blev inger guld, men ett silver i alla fall. Medaljerna fortsatte att regna som vanligt vatten över Sverige tack vare herrarnas handbollslandslag. EM-guld, fyra stycken plus ett silver. Finalen som spelades i EM -98 mot Spanien var en riktigt fin match. Ett rättvist slut på ett kanonmästerskap. Enastående insatser från samtliga medlemmar och många minns säker finalen som slutade med 25 bollar till Sverige mot Spaniens 23. Insatserna gav dubbelt guld kan man säga – EM-guld och det tjusiga bragdguldet utdelat av SvD (Svenska Dagbladet). Hela Sverige och faktiskt resten av världen hyllade handbollshjältarna med stående ovationer. Jubelrop som var helt rättfärdiga.

En minnesvärd match som slutade lite sisådär är finalen i OS 2002 i Frankrike. Efter ett ruggigt jämt spel blev det förläggning, i vilken fransoserna var snäppet vassare och vann med 28-25. Men hela mästerskapet var ur ett helhetsperspektiv väl utfört av svenskarna.  Låt oss dock avsluta med ett strålande handbollsminne. EM 2000. Final mot den ständiga motståndaren Ryssland. Förlängning. Vid slutsignal. 31 till Ryssland. 32 till Sverige!