Om att söka till handbollsgymnasium

Redan nu kan man söka till handbollsgymnasium om man spelar handboll, och den 15:e oktober varje år är sista ansökningsdagen till Rikshandbollgymnasiet och till den 1: a december har man på sig om man vill söka in till handbollsgymnasiet i Härnösand. Sedan efter att alla ansökningar gåtts igenom blir man kallad till uttagning.

Om man är intresserad av att spela lagsporten handboll finns det möjlighet att mixa sina studier med handbollsträning på elitnivå. Det kan man göra i flera olika kommuner runt om i Sverige. Det är lite olika datum för sista ansökningsdag beroende på vart i landet du söker, men datumen ligger runt ungefär samma tid.
De som får sköta undervisning inom handboll brukar kallas Rikshandbollsgymnasier. Syftet är att alla elever som går denna typ av gymnasium sedan kan gå vidare till en internationell nivå. (Även nationell).

När alla elever har blivit kallade till uttagning och den är genomförd skall det spelas handboll på en så kallad provträningsdag där man ser allas kapacitet på spelplanen. Under träningen fokuseras mycket på elevens teknik men även fysik och om du är ett ledarskapsämne kontrolleras. Du får lära dig mycket om kost och hur du skall tänka när det gäller näringen som man tillför kroppen i samband med träning.

Andra ämnen att studera

Man kan läsa fler ämnen på handbollsgymnasiet och välja bland de som passar ens intressen bäst. Man har även tillgång till en sjukgymnast som ju är väldigt viktigt om det uppstår skador som exempelvis sträckningar, stukningar, lårkakor och diverse blessyrer. En otroligt bra studiemetod är när man kan blanda upp studier med träning så att man får en fin balans mellan dem båda. Man utvecklas mycket fint rent idrottsmässigt när man nu satsar på att nå långt inom handbollen.

Det spelas flera olika sorter av handboll idag bland annat streethandboll som blivit mycket populärt.  Att syssla med en lagsport är väldigt bra för ditt självförtroende och du lär dig en fin laganda som sällan finns på andra ställen på det speciella sätt som inom en lagsport. Du lär dig att vara rättvis, en schysst kamrat och framförallt att hålla ihop “gänget” både i med och motgångar. Man lär sig ett sportsligt uppförande som är en bra förebild inför kommande generationer att föra vidare.

Du tränar naturligtvis också för att bli en vinnare som har siktet inställt på seger på sikt såklart. Efter avslutad utbildning kan du också bli domare i handboll eftersom du lärt dig alla grunder och hur man förbereder sig för viktiga matcher på handbollsplanen. Handboll är en stor sport och följs av tusentals supportrar som ser alla matcher, satsar på olika lag och hejar fram sitt lag till vinst på läktarna överallt. Det stärker självförtroendet att ha supporters med sig speciellt när man åker på bortamatcher men naturligtvis även på hemmaplan betyder de så mycket för ens lag.

De flesta gymnasier erbjuder gratis frukost och många erbjuder middag till ett rimligt pris som man kan köpa på skolan där man går. En fin sak som handbollsförbundet gör är att man kan spela rullstolshandboll och det är också en stor sport som följs av många trogna supportrar.