Om beachhandboll

Beachhandboll, även kallat sandboll, är en sport som är enkel att tyda utefter sitt namn typ av handboll som spelas på sand. Detta kan ses som en mer avslappnad variant utav handboll men är även mer fysiskt krävande, då att spela i sand ger ett tyngre motstånd än att spela på till exempel en inomhusplan.

Regler inom beachhandboll kan skilja sig åt beroende på turnering eller vilka som spelar, dock så infördes internationella regler inom sporten år 2002. Dessa internationella regler är de som används under till exempel turneringen Champions Cup, en årlig turnering där 12 stycken lag ifrån världen över tävlar om mästartiteln. Till skillnad ifrån vanlig handboll som funnits sedan 1890-talet, har denna utomhusvariant blivit populär bara de senaste åren.

Spelplanen man använder är mindre än den som används för vanlig handboll. Planen för beachhandboll sträcker sig så långt som 27 meter på längden samt 12 meter på bredden. På spelplanen finns två mål samt linjer som skiljer de två planhalvorna åt.

Ett lag består utav upp till 8 spelare, men endast 4 lagmedlemmar får vistas på planen samtidigt. Av dessa 4 personer så är 1 målvakt och de övriga 3 så kallade utespelare. De övriga spelarna agerar avbytare. Sporten spelas utav både kvinnor och män, vissa i lag var för sig och andra i mixade lag.

En match består utav två stycken halvlekar på 10 minuter vardera, med en fem minuters halvlek, detta betydligt kortare än de 60 minuter som spelas inom vanlig handboll. Under spelets gång använder spelarna händerna för att kasta bollen till varandra och in i mål. Bollen får rullas eller läggas ned i sanden, men endast under tre sekunder, detta räknas som en studs. I beachhandboll är det okej att slänga sig efter bollen även om den ligger inom den så kallade ”målgården”. Ett vanligt mål ger 1 poäng, medan de mer avancerade målen ger 2 poäng. Matchen avgörs när ett utav lagen vinner sin andra halvlek, skulle matchen mot förmodan bli oavgjord så avgörs spelet med en så kallad Shoot Out. Under en Shoot Out så samarbetar en utav utespelarna tillsammans med målvakten för att försöka få i bollen i motståndarlagets mål. Detta görs i fem omgångar, är matchen fortfarande oavgjord så är det dags för ett ”Shoot Out Golden Goal”, där fem spelare ifrån varje lag turas om att kasta bollen i motståndarlagets mål.

Blir en spelare utvisad under matchens gång får han/hon endast komma tillbaka in i spelet när det bestraffade laget återupptar bollen. Blir samma spelare utvisad två gånger leder detta till diskvalifikation.

Beachhandboll i Sverige

Sverige ligger i framkant med arrangerande utav beachhandbollsturneringar. Varje år arrangeras Åhus beachhandboll festival samt OV Beachhandboll som lockar över 1000 deltagande lag varje år. I Sverige finns också fyra stycken renodlade beachhandbollsklubbar: teborg Beach Handball Club, Stockholm Beach Handball Club, Helsingborg Beachklubb samt IKPV Beachhandbollförening i Ystad.

Kävlinge HK för herrar samt Kristianstad HK för damer är för tillfället de två regerande svenska lagen inom denna sport.