Om minihandboll

Inom handbollen finns det olika former av handboll och olika platser att spela handboll på. En av dem är minihandboll. Känslan av att äntligen ha rätt ålder för att få börja spela matcher tillsammans med sina lagkamrater  och att känna kämpaglöden kan vara bland det roligaste som finns.

Åldern är blandat, men man spelar upp till man är i åldern 10 år.

Det är en självklarhet att man ska hjälpa sina lagkamrater och att spela schysst mot motståndarna. Man ser till att balansen mellan lagkamraterna gällande spelandet är lika, så att ingen spelar mer än den andra samtidigt skapar man även en förståelse för spelet genom att se till att alla får testa på de positionerna som finns i spelet. Laget lär sig då att samarbeta tillsammans.  Antalet spelare i varje lag är oftast fyra spelare och en målvakt på planen samtidigt med ett gäng glada avbytare från bänken som även funkar som en hejarklack.

Självaste planen och målen är mindre än vanligt.

Målen ska ha innermåtten 2 meter brett och 1,7 meter högt för att det ska få kallas mini-mål. Bollen man använder inom minihandboll är mjuk och gjord av skumgummi med plastöverdrag. Hela idén med att använda mjuka bollar av skumgummi är att tekniken förbättras med tanke på att det blir enklare att greppa bollen samtidigt att målvakten som står i målgårdslinjen fyra meter ifrån vågar att försöka rädda bollen och utespelarna vågar täcka skott. Hur långa matcherna ska vara är oftast 2×10 i minihandboll men även 1×15 matcher. Man råder till att anpassa matchtiden till antal lag och ålder och korta matcher utan halvtid då små barn oftast inte orkar koncentrera sig så länge.

I minihandboll har man något som man kallar snälla regler, vilket innebär att dom reglerna som finns är fortfarande liknande handboll i större drag men i dom flesta  lägen så handlar det om för domaren att undervisa istället för att tillrättavisa spelaren.

Det är även viktigt att man låter spelaren ”göra om”, och genom att hålla i bollen och förklara vad avblåsningarna gäller skapas en bra kontakt mellan domare och spelare.

Det finns ingen frikastlinje som markerar var, så laget som ska ha frikast kan stå vart dem vill och göra kastet.

Vem som helst i laget får stå målvakt, då det inte finns en specifikt avvikande tröja som bara är för målvakten. Enda kravet är att endast en får vara innanför  målgården.

Målsättning man ställer inom minihandboll

Målsättningen man kan ha på de yngsta som spelar sin allra första match inom minihandbollen kan till exempel vara att skjuta minst en gång mot mål och ta bollen från motståndaren minst en gång i match.

Om man tänker målsättningen för de äldre som har spelat några matcher inom minihandbollen så kan det vara bra att kunna slå en bra pass  till lagkamraten eller våga täcka hårda skott.

Det finns ett sätt att uttrycka minihandboll., och det lyder såhär:

Små mål- små spelare

Mjuka bollar- glada barn

Liten plan- mer action

Snälla regler- roligt spel.