Om rullstolshandboll

Handboll är populär sport runt om i världen. Kanske för att man måst kunna spela i lag, vara stark och smidig, man använder händerna och för att det är en så händelserik och snabb sport. Just det där att man använder händerna gör det ypperligt för personer som antingen måste eller vill sitta i rullstol att utöva sporten handboll. Oavsett kön, ålder, nivå på sitt spel och huruvida man är rullstolsburen eller inte kan man välja att spela rullstolshandboll.

Reglerna i rullstolshandboll är i mångt och mycket identiska med reglerna i ”vanlig” handboll. Planen ser likadan ut – 20 x 40 meter i diameter. Inkast, avkast, frikast och straffkast förekommer i lika stor grad. Något som dock skiljer sig är antal steg – såklart. Tre steg är utbytta mot två påskjutningar, och domaren är inte nådig på den fronten. Tre sekunder att hålla bollen kvarstår dock.  Dessutom är det en utmaning för spelaren att använda händerna till att röra sig samtidigt som man ska passa omkring på bollen, bryta motståndarnas spel och försvara sig. Målet i rullstolshandboll är mindre än i handboll när man står på sina egna ben. 2,4  meter gånger 1.6 meter.

Precis som i handboll utan rullstolar får man dribbla, kasta, slå och passa bollen. Man får även i rullstolshandboll placera bollen i knät när man skjuter sig fram – tre sekunder gäller fortfarande. Man får inte ha bollen mellan knäna då det motsvarar ungefär att fösa bollen. Försvaret är detsamma. Man får använda sig av armar och händer när man försvara. Ibland blir det gruffigt och då blåser domaren av. När det kommer till dubbelfattning är reglerna detsamma som ”vanlig” handboll. Alltså, man får inte ta upp bollen, dribbla och sedan ta upp bollen igen.

Färre spelare på planen

Antalet spelare på plan skiljer sig även. De är färre. Man brukar säga att linjespelaren är borttagen. Således är det sex spelar inklusive målvakten när man lirar rullstolshandboll. Det gör då att ett lag består av 12 personer i stället för 14 som ett ”vanligt” handbollslag består av. Matcherna pågår inte i två gånger halvtimmen utan två gånger 20 minuter i stället. Halvtiden är dock lika lång – tio minuter.

Under de senaste åren har rullstolshandboll vuxit med raketfart. Idag finns det stora tävlingar, mindre tävlingar (för amatörer och yngre personer) vanliga serier och mästerskap så som European Wheelchair Handball Nations’ Tournament. Den sistnämnda turneringen är något som Sverige stod som värd för senast 2016. faktum är att ingen annan rullstolssport växer och ökar i antal lika snabbt som rullstolshandboll.

I Sverige finns ett landslag i rullstolshandboll och de var de som deltog i Europamästerskapet 2016. Laget tog brons med besked!

Just rullstolen måste var utformad så den inte skadar vare sig motståndaren eller den som sitter i rullstolen. Oftast är det sportrullstolar med vinklade hjul så de rullar bättra och kommer upp i hastighet snabbare och enklare. Med smalare bredd upptill blir det även lättare för spelarna att hålla balansen och extra bra smidighet. Om rullstolen inte uppfyller det kriterium om att vara ofarligt kan en domare faktiskt förbjuda just den rullstolen.