Om Streethandboll

Inom sporten handbollen så finns det olika former av handboll och platser att spela handboll på. En av dem är streethandboll.

Streethandboll som även går under namnet ”Hand The Ball” liknar handboll men har enklare och egna regler, men även att utvecklingen av streethandbollen har influerats av sporten basketboll på sitt egna sätt. Och via Streethandbollen blir handboll tillgängligt på en helt annan nivå.

År 2008 var året Streethandbollen utvecklades av den före detta danske landslagsmannen Lasse Boesen och elittränaren Ole Bruun Andersen.

Deras idé var att dem ville skapa en form av handboll som kunde spelas av vem som helst och varsomhelst med fokuset helt på aktivitet och gemenskap snarare än resultat och prestation.

En annan viktig del av hela idén som dem hade var att få in Streethandboll på de skolarna så att barn som vanligtvis inte kom i kontakt med handboll kunde upptäcka spelet genom lek.

Poängen som är med Streethandbollen är kärleken till själva rörelsen, skapandet av en god atmosfär med gemenskap och en nyttigare livsstil, men även att väcka en nyfikenhet, lek och spontanitet genom handboll i synnerhet dock även till i rörelse och idrottande generellt.

Hur man spelar Streethandboll och var är inte svårt. Det är ett spel mot ett mål med enkla regler och det bygger på att alla ska kunna vara med, oavsett ålder, längd eller utseende. Man spelar i Streethandboll med en mjuk boll på gator och torg. Den mjuka och lätta bollen är tänkt att ta bort det svåra momentet med hårda bollar som man vanligtvis har inom handbollen. Och hur många spelare man är i varje lag varierar, ena gången kan det vara två mot två och nästa gång fem mot fem.

Det finns ju några grundläggande regler i Streethandboll och dem är:

  • Rättvist spelande
  • Ingen fysiskt kontakt
  • Ingen dribbling
  • Inte mer än 3 steg med bollen
  • Målvakten är en extra planspelare vid attack
  • Ingen domare, varje dom är gjord genom dialog mellan spelarna på planen.

Det är inte mycket som behövs för att köra en runda av Streethandboll, utan med spelsugna personer, en mjuk handboll och gärna en plan yta så har man det.

Projektet ”Hand The Ball”

Förutom att idén om streethandbollen skulle utgå från skolor som inte vanligtvis kom i kontakt med handboll så såg utvecklarna Lasse och Ole potentialen i streethandbollen som ett verktyg att kunna hjälpa barn i fattiga länder.

Det var så själv idén till projektet ”Hand The Ball” kom till.

Prövningen av denna idé genomfördes av ett tolv månaders lång pilotprojekt i Nairobis slumområden. Danskarnas initiativ i Nairobis slumområden gav en väldigt positiv respons, då man såg hur leken med den slitstarka bollen skapade en möjlighet att utveckla barnen på ett individuellt plan och samtidigt skapades det en större gemenskap i de utsatta områdena.

Man har en förhoppning med detta projekt som är att aktiviteterna bidrar till att barnen hittar en lustfylld sysselsättning som sedan kan hjälpa till att hålla dem borta från våld och droger.