Om utomhushandboll

Förr i tiden spelades sporten handboll alltid utomhus och oftast på en plan som var klädd med gräs. Inget tak finns över spelplanen ute, så man blev väldigt påverkad av väder och vind då. Redan på 30-talet spelades handboll utomhus och då i Berlin bland annat. Spelplanen kan även vara av asfalt och då gäller det att tänka på att ramlar man så slår man sig rejält i alla fall jämfört med om man spelar på gräsplan. Bollen studsar visserligen bättre på asfalt än på gräs så man får väga för och nackdelar med varandra där.

I utomhushandboll kan man spela med fler spelare ibland än man gör inomhus för man kan ibland ha fördelen att spela på en mycket större plan än inomhus. I Sverige är de små spel-planerna mer populära och i bland annat Tyskland föredras de större planerna.

De allra första bebis-stegen som handbollen tog över huvudlaget var i Grekland, närmare bestämt på den underbara ön Korfu. Grusplaner förekommer också utomhus och då gäller det att passa på att spela när det inte regnar för då kan planen förvandlas till en mycket tråkig sörja av lera. Men att spela utomhus är charmigt för det är en viss känsla hos spelarna att vara ute i friska luften.

Lite historia

Längre tillbaka i historien spelade man handboll på fotbollsplaner. Det var praktiskt då man ju kunde vara fler än sju spelare i varje lag. Det var först på 60-talet som man införde som standard att spela med sju spelare i varje lag. I Tyskland på 30-talet spelades en match i handboll som drog så mycket folk som 80 000 personer och just den matchen spelades under tiden det regnade och var enormt lerigt men populärt var det trots vädrets makter. Det var närmare bestämt under de olympiska spelen som denna match ägde rum.

För övrigt om man jämför i hela världen så är Europa klart bäst när det gäller handboll. Alla proffsiga spelare befinner sig nämligen här. Detta gäller såväl herr som dam-handboll. Det enda landet som kan vara lite kluriga att slå är Egypten som också är riktiga proffs i handboll.

Utomhus-handboll är ju naturligtvis en sport som hör sommaren till. I underbart väder drar det publik och om det inte är alltför gassande sol så är det behagligt även för spelarna på planen. Många spelare åker till exempel på träningsläger till länder runt de varmare breddgraderna och där spelas inte bara utomhus-handboll utan även beach-handboll som även det är dels på frammarsch inom handbollen men också är en utmärkt tränings-form för utomhus-spelare i handboll.

När man spelar utomhus-handboll är det oftast elva spelare i laget på var sida om spelplanen. Då rör det sig om större ytor mot ordinarie spelplans-storlek inomhus. Andra länder som är mycket duktiga på handboll både ute och inne är Jugoslavien och Ryssland. Vårat land Sverige har tagit tre stycken OS-medaljer. Det skall också tilläggas att storleken på bollen i utomhus-handboll och inomhus-handboll är densamma. Bollen i handboll utomhus blir det ett litet konststycke att studsa när man spelar på gräs, för det underlaget är lite lurigt och kan spela spelarna många spratt.