Så grundades handbollen

Efter efterforskningar så hittar man i Grekland de första spelarna som stod på en handbollsplan. Men där satte man inte upp hur man skulle spela utan det gjordes år 1898 i Norden, nämligen av vår kära granne Danmark. 1930 var ett spännande år för då blåstes för den allra första premiären i handboll utomhus. I gamla dagar spelades handboll endast utomhus, men idag är vi modernare och det är ju faktiskt mest praktiskt att spela inomhus så man slipper påverkas av “väder och vind” alls. Herrarna var först med att spela olympiskt. Det var år 1972. Fyra år senare kom damerna ikapp och det var 1976. Intresset för handboll bara växte och växte genom åren och idag är det en självklar olympisk gren.

På 60-talet var man inte riktigt ense om antalet spelare som skulle vara standard ute på handbollsplanen. Det diskuterades om det skulle vara elva eller sju stycken bland annat. Sakta men säkert blev det fler och fler handbollslag som blev snäppet bättre än de andra lagen och de åkte då ut på turné i hela Sverige. På detta vis fick fler och fler unga upp ögonen för handbollen. Och intresserade började satsa på sina karriärer inom sporten. Först spelades det i mindre skala på 70-talet, men så småningom hamnade handbollen i allsvenskan och senare åkte en del handbollslag ut i Europa på turnéer och fick se mer och mer av världen.

Vårt land Sverige är väldigt framåt inom handbollen och kända världen över idag för sina “bragder”. Redan på 70-talet spelades alltså landskamper. Sverige gjorde inte så många landskamper i antal som till exempel Norge, men kom snabbt ikapp “grannarna”. Naturligtvis krävs väldiga prestationer av spelarna i form av träning när du skall spela handboll, liksom naturligtvis även i andra sporter.
Om man jämför män och kvinnor är det exakt lika många av varje som spelar handboll.

Kända länder inom handboll

Världskända länder inom handbollen var till exempel Östtyskland och Ryssland.
Nu säger ryktena mycket om doping även på den tiden och hur det egentligen var under 70-talet och det sägs att det var tämligen utbrett, speciellt hos ryssarna. Så det fanns nog en anledning till att Sverige förlorade stort emot ryskorna.
På 60-talet var det fortfarande lite “gammaldags” syn på damhandboll så gemene man (mest herrar) tyckte att det var praktiskt att damerna var ute och motionerade och rörde på sig och deras spelande togs kanske inte på lika stort allvar till att börja med.

Det finns numer en handbolls-gren som heter minihandboll och den spelas både av damer och herrar. 110 000 handbollsspelare spelar idag över hela vårt land och det är ett stort kliv inom svensk handboll. Under tiden som herrarna spelade handboll för fullt och hade spelat i några år, så spelades 1967 det första VM:et för unga spelare.
Redan under 50-talet var handbollen otroligt viktig för dom som spelade och då var det ju mest ute-handboll det handlade om. Så under årens lopp har handbollen stormat fram genom historien med turneringar och kvartsfinaler spikrakt framåt!
Helt plötsligt år 1954 skulle damhandbollen ha en liten boll när de spelade (jämfört med herrarnas lite större).