Spelaren med kämpaglöd

Handboll är en av de sporter jag vuxit upp med, redan som liten fick jag gå i handbollsskola, förmodligen tack vare att mina systrar spelade. Jag fick hänga med i hallarna när de skulle spela, vi åkte på turneringar och sporten blev en del av vardagen. För min del blev det aldrig någon riktig start i det dock men det finns många ansikten man känner igen från de otaliga matcher man fick se på tv. På senare år har det där lagts ner en del i min värld, jag har inte längre koll på vilka som spelar och har förmodligen inte sett en match på en evighet. Men det finns en aktiv spelare som förmodligen inte har undgått någons ögon.

Många framgångar

Linnéa Claesson är en svensk handbollsspelare som startade sin karriär i Norrköpings Kvinnliga IK, familjer valde dock att flytta till Karlstad och där satsade hon mer än tidigare då hon anslöt sig till IF Hellton. Här tränade hon flitigt även utanför klubben och det gav resultat, Linnéa blev en nyckelspelare i laget och uttagen till juniorlandslaget. Så 2009 bestämde hon sig för att flytta till Stockholm och där börja spela för Skuru IK i Nacka kommun. Hon var en av de som var med hela vägen i ungdomslandslaget då de vann junior VM 2010 och ungdoms VM 2012. Hon har hunnit med att spela hela 31 juniorlandskamper och 28 U-landskamper. Tillsammans med sin klubb har hon lyckats ta sig till SM-final tre år i rad, men trots detta fick hon väldigt lite speltid på planen.

Trakasserier

Istället har hon tagit sig av en hel del speltid inom ett annat fält. På sociala medier kan man hitta Linnéa Claesson som skaparen av instagramkontot Assholesonline, ett konto där hon gör omvärlden medvetna på vad för sorts sexuella trakasserier och näthat hon får utstå. Här visar hon upp meddelanden hon får och se svar hon ger, och det är inte vilken väg som helst hon valt att gå. Linnéa har valt att bemöta de kränkningar hon utsätts för med humor och detta har skapat en spridning över inte bara Sverige utan även grannländerna. Sedan kontot startade 2015 har följarantalet kommit upp i cirka 160 000, ett konto som även tar upp ämnen som feminism, jämställdhet, antirasism och civilkurage.

Driven kvinna

Under 2016 började hon få uppmärksamhet i tv och radio, tidningar och sociala medier. Hon har även skrivit debattartiklar om ämnen som sexuella övergrepp och visat vart hon står i frågan om en samtyckeslag. Denna kvinna är en kraft att räkna med och hon var med vid grundandet av de ideella organisationerna Omtanke Stockholm för hemlösa och Refugee Relief som vänder sig till människor på flykt. Hennes studieinriktning på juridik är inte så förvånande med tanke på hennes hårda arbete i samhället. Hon har även fått sin egen kolumn i Aftonbladet där hon pratar om orättvisor, trakasserier och andra aldrig förr så relevanta ämnen. Bredvid allt hon pysslar med har hon dock inte glömt bort handbollen vilken hon fortfarande pysslar med på fritiden.