Stor handbollstävling i världen

Den mest välkända handbollstävling i världen är Världsmästerskapet i handboll (VM). Man tävlar med sjumannalag både dam och herr VM.

Herrarnas VM har anordnats av International Handball Federation sedan 1938. Det var ett uppehåll mellan 1939-1953 på grund av andra världskriget. År 1953 startades VM igen för herrar. Därefter har VM spelats vartannat år. Sedan 1993 går VM i början av året, rättare sagt januari-februari. Sedan 1995 deltar det 24 herrlandslag i VMs slutspel.

Till slutspelet kvalificerar sig lagen genom gruppspel i olika geografiskt bestämda kvalgrupper. Det finns ett undantag för dom länder som är värdländer och dom regerande världsmästare.Dessa länder är direktkvalificerade till VMs slutspel. Man har sett till att världsmästerskapet har spelats i olika länder så att det inte är samma länder som är värdar för mästerskapet. I det första världsmästerskapet som anordnades året 1938, var det fyra lag som deltog: Värdlandet Tyskland, Österrike, Sverige och Danmark.

Världsmästerskapet för damer startades år 1957 av International Handball Federation. Då deltog endast 9 lag i det allra första mästerskapet. Sedan har det skett en ökning till det nuvarande 24 deltagande lag. Första fem turneringar hölls på sommaren. Från år 1965 har turneringen spelats i slutet av året, runt november eller december. En B-turnering i damernas spel introducerades år 1977. Och en C-turnering år 1986. Dessa två turneringar fungerade som kvalifikation för det riktiga mästerskapet. 1993 så ersattes B-turneringen, C-turneringen av det nuvarande kvalifikationssystemet som används.

Gemensamt för herr och dam världsmästerskapet (VM) är att regerande mästarna på dam och herrsidan i VM är Frankrike. I herrarnas VM har Frankrike 6 stycken titlar. Sverige har flest medaljer 11 stycken på herrsidan I damernas har Frankrike 2 titlar. Norge har flest medaljer 10 stycken, detta är baserat på dom inomhusmästerskapen som har spelats.

Det finns även ett  Europamästerskap (EM) i handboll för herrar och damer. Detta mästerskap anordnas vartannat år i början av året i januari-februari. EM har ett års förskjutning gentemot världsmästerskapet sedan 1994. Sedan år 2000 har EM varit i januari-februari innan dess var det maj-juni. Sverige är hittills det enda värdlandet som har vunnit EM och även vunnit flest titlar, hela 4 titlar.

Världsländer i Sverige/Danmark

World Cup i handboll är en landslagsturnering i handboll.

Den har spelats sedan år 1971 för herrar.För damerna har World cup spelats sedan år 2005. Den geografiska omfattningen är hela världen. Herrarnas World Cup spelades i Sverige till 2005, men sedan år 2006 har det även spelats matcher i Tyskland. Damernas World Cup har alltid spelats i Danmark.

Även om World Cup spelas i Sverige, Danmark och vid tillfällen i Tyskland så är det länder från hela världen som deltar. Det finns ingen information med exakta siffror eller länder som deltar. Bara att den geografiska omfattningen är hela världen. Det senaste resultatet som man tagit reda på gällande World Cup är att år 2010 för var det  Danmark som tog hem vinsten i herrarnas World Cup. Det man kan hitta när gäller damerna så är det senaste att år 2011 vann Ryssland.