Stora handbollslag i världen

Ryktet säger att redan de gamla grekerna spelade något som liknade handboll, spelet har sedan dess utvecklats och förändrats under århundraden.

Men många är nationerna som påstår sig vara det allra främsta och även vara det allra första landet i världen som spelade handboll.

De allra första handbollsreglerna skrevs dock i Danmark under år 1898 och efter det spreds sig intresset för handboll väldigt snabbt ner till Tyskland.

I Sverige började de allra första landskamperna att spelas under 1930 talet och det var då endast för herrar och man brukar säga att Göran Wahlström introducerade spelet 1910 i Karlskrona.

De svenska damerna började spela i allsvenskan år 1971. Idag är antalet aktiva spelare i Sverige ( cirka 110 000 stycken) jämnt fördelade på både dam och herrsidan.

De största handbollslagen i världen för herrar

Sverige är numera i täten i världshandbollen tillsammans med bland andra Frankrike. Länder i Europa dominerar sporten, men intresset är stort även i Asien och i norra Afrika, såsom Tunisien och Egypten.

Världsmästerskapen i handboll för herrar startade år 1938 och spelas vartannat år.  Ser man på medaljligan i världsmästerskapen så har Frankrike vunnit flest guld totalt medan Sverige har vunnit de allra flesta medaljerna totalt sett.

Det svenska handbollslaget stoltserar med bland annat fyra stycken VM guld och fyra stycken OS silver.

Tränaren Curt Wademark och Bengt “Bengan” Johansson räknas som de allra främsta tränarna och tiden under deras ledning räknas som storhetstider där framgång var mer regel än undantag.

Spelaren Magnus Wislander med sina 1185 stycken landslagsmål och 384 stycken matcher är också den allra störste spelaren i landslaget.

Frankrike har varit ett av topplagen sedan mitten av 1990 talet och det franska handbollsförbundet startade år 1941 i staden Metz. Tränaren Daniel Costantini tog år 1985 över ett landslag som mer eller mindre befann sig i kris, Costantini studerade svensk handboll och tog sakta men säkert upp Frankrike till ett av de allra främsta lagen under de efterföljande åren.

De största handbollslagen i världen för damer

På damsidan ser statistiken någorlunda liknande ut och länder i Europa sticker ut såsom Norge och Ryssland medan Sydkorea är en stor uppstickare och har vunnit både OS och VM guld.

Norska handbollsförbundet startades i Maj 1937 och när det kommer till handboll räknas det norska damlandslaget definitivt som storebror (eller storasyster) över Sverige. Norges succe på damsidan har pågått i över 20 år men under VM 2017 vann Sveriges damlandslag över Norge och gruppen för första gången på 7 år. Landslaget har och har haft stora stjärnor, Trine Haltvik, Gro Hammerseng-Edin och Tonje Larsen är några utav dem. Norska landslaget har bland annat tre stycken VM Guld och har två stycken OS guld i bagaget.

Sedan 2000 talet tillhör Rysslands damer bland de allra främsta i världen och det ryska handbollslandslaget stoltserar med fyra stycken VM guld och 1 OS guld sedan 2001.

Under 2016 kantades dock landslaget tyvärr av dopinganklagelser och rysslands deltagande i OS i Rio de Janeiro var osäkert under en väldigt lång period. Dopingtester gjordes med klartecken för att starta och Ryssland välkomnades äntligen in i spelen under slutet av juli i samma år.