Stöttepelare i sporten

Världen är full av professionella idrottare inom diverse sporter, människor som har spenderat en stor del av sina liv åt en sport sedan de var små. Förmodligen har de delat den där drömmen om att bli en stjärna inom just den sporten med så många andra, men att faktiskt nå dit är inte det lättaste. Det är bara en liten procent av de som utövar sport i unga år som faktiskt når en karriär inom det, till största del beror detta på talang och intresse. Men det finns en annan faktor som faktiskt kan vara avgörande för många, en aktiv förälder som stöttar och peppar.

Rätt sorts peppning

Rätt sorts peppning

Nu menar jag inte sådana föräldrar som står på sidan av och blir arga på domarna när de dömer mot ens barn eller de som stampar med fötterna och skriker ut kommentarer till både spelare och tränare. Dessa föräldrar finns det gott om och de kommer förmodligen aldrig riktigt ändra på sig, i deras ögon kan antingen barnen inte göra några som helst fel eller så gör de inte tillräckligt. Risken finns att denna typ av förälder försöker leva ut det de själva aldrig lyckades åstadkomma inom den valda sporten, man pushar på barn som egentligen inte är alltför intresserade av just den sporten utan ofta bara fortsätter tack vare just en förälder som pushar på.

Inte reta upp sig för småsaker

Det finns en hel del saker som man bör och inte bör göra om man vill vara en stöttande förälder och tankesättet är det allra första man bör fokusera på. Det viktiga är inte att tränaren startar matchen med de bästa spelarna på planen eller om det blir feldömt, det är inte heller viktigt om tränaren sätter igång ett dåligt spel i slutet av en match. Det finns så många andra aspekter som är mycket viktigare än att ens barn ska vinna just denna handbollsmatch, har man bara vinst som fokus så bör man hålla sig borta från sitt barns sporter.

Barnen måste få ha kul

Barnen måste få ha kul

Det absolut viktigaste när det kommer till sporter är att barnen har kul, ett barn som tycker om sin tränare och ser fram emot att gå till varje träning är ett barn som gillar sin sport. Ett lag som kanske inte är det bästa men fokuserar på att barnen har kul, utvecklas och tycker om det de gör är bättre än ett vinnande lag som pressar barnen hårt för att bli bäst. I sådana lag pressar tränarna sina spelare till att hela tiden dominera motståndarna, trots resultaten med vinster så resulterar detta i barn som inte längre vill utöva sporten. Inte heller bör man som förälder pressa sina barn till att prestera, en hel del föräldrar väljer att nämna det faktum att det kostar dem en hel del pengar att barnet utövar sporten. Bara kostnaden för att åka ner till exempelvis Partille på handbolls cup är lätt att använda mot ett barn som inte riktigt presterar så som föräldern kanske hade tänkt sig. Detta leder också till att barnen tappar lusten att faktiskt fortsätta med detta.

Låt barnen bestämma

Så vad är det man kan göra som förälder för att ge sina barn så bra chanser som möjligt för att lyckas komma så långt de kan inom sporten?

Först och främst bör man låta barnet själv välja vilken sport de vill utöva, har man själv varit aktiv inom någon sport kan det vara lätt att pusha för just den när det är dags att involvera sitt barn i fritidsaktiviteter. Genom att istället låta barnen tänka och tycka själva så känner de istället en längtan till att sätta igång, egna tankar och åsikter är verkligen värt att uppmuntra i alla aspekter av ett barns liv

Ta en stund för dig själv

Ta en stund för dig själv

I de allra flesta fall så finns det en förälder som följer med barnen till träningarna och sitter på läktaren som stöd medan barnet eller tonåringen tränar. Vad man ska sysselsätta sig med under tiden är dock inte det lättaste att komma underfund med. För en del är det rollen som åskådare som gäller, de följer med i träningarna och kikar på allt de gör. En hel del föräldrar vill inte följa med då de känner att det tar alldeles för mycket tid från vardagsbestyren, men i en värld där man inte ens behöver lämna hemmet för att shoppa sin mat eller fylla på garderoben finns det mer tid än någonsin att lägga på sina barn. I och med att man kan klara av allt detta på väg hem från jobbet, på lunchrasten eller innan man ska sova så kan man ta en stund medan barnen tränar för att göra något man själv tycker om. Nu behöver man inte ta med sig mer än en surfplatta eller en mobiltelefon för detta heller, läsningen kan man ladda ner direkt till telefonen och spel i form av utmanande frågesport eller nervkittlande banditer kan man enkelt få tillgång till i appar. Det enda man bör tänka på är att inte skrika så högt när man faktiskt vinner.