Svensk handbolls storhetstid

Stora idrottsmän föds delvis från talang och delvis från de människor som tror på dem, när det kommer till ledarskap och träning är det viktigt med någon som är passionerad i tränandet av dessa. Utan en stark ledare och förebild med engagemang för både sporten och individen är det svårt för även den mest talangfulle idrottsmannen att ta sig någonstans inom den sport han eller hon satsar på. Men har man en stark ledare kan en enstaka person eller ett lag ta sig så långt de vill med stödet de får. Detta gäller inom handbollen också, även här krävs en stark tränare som kan pusha på de talangfulla spelare som hungrar efter ett guld.

En ny tränare

1988 var det Bengt ”Bengan” Johansson som tog den rollen för det svenska herrlandslaget i handboll, detta innebar början på en sällsynt framgångsera i modern tid då det blir svårare och svårare att hitta riktiga talanger inom redan välutvecklade sporter. 1990 ledde han Sverige till en seger i Tjeckoslovakien då de framgångsrikt besegrade de enorma spelarna från stornationen Sovjetunionen i finalen, en vinst som gjorde Sverige till världsmästare. I denna laguppsättning var försvaret lika starkt som en betongvägg och samspelet mellan spelarna var fantastiskt, man har även flera riktigt bra målvakter att tacka för vinsten. Här spelade både Mats Olsson, Peter Gentzel och Tomas Svensson målvaktspositionen och efter detta utvecklades alla tre män till stora världsmålvakter.

Udda namn

Här fick vi även se flera snabba kantspelare, kvicka kontringar och de båda mittsexorna Magnus Wislander och Per Carlen. Detta innebar en lagmaskin som var väldigt svår att stoppa, Bengan hjälpte till att utveckla laget och anfallsspelet med nya innovativa kombinationer vilka han gav minst sagt lustiga namn, tillexempel Gurkburken. Dessa nya metoder var väldigt effektiva och det såg man inte minst under de Olympiska Spelen 1992 där Sverige kammade hem andra platsen efter en förlust mot OSS.

Framgångar

1994 hölls det första Europeiska Mästerskapet och här placerade sig Sverige på första platsen, en till vinst mot Ryssland tog dem dit. Men under VM året efter tog Sverige en 3:e plats efter att ha slagits om bronset mot Tyskland. Sverige deltog 1996 i två stora mästerskap, EM och OS. Under EM slutade Sverige på en 4:e plats, det enda stora mästerskapet som under den tid Bengan var tränare inte har gett någon medalj. Detta tog dem dock igen under Olympiska Spelen, hit tog man sig till finalen men förlorade sedan mot Kroatien.

Belönade med guld

Sverige fortsatte hålla sig i fronten och visa vilken handbollsnation vi faktiskt är åren efter detta, 1997 kammade vi hem ett silver efter en kamp mot de något för bra ryssarna. Under EM 1998 fick man däremot känna på smaken av guld åter igen, Sverige mötte Spanien i en spännande final. Resultatet slutade 25-23 och tack vare denna insats belönades det svenska herrlandslaget med Svenska Dagbladets bragdguld, något de verkligen hade gjort sig förtjänta av efter all sin framgång inom handbollen. Med detta pris färskt i minnet tog sig Sverige återigen an Ryssland i VM, denna gången nådde man hela vägen och än en gång kunde man kalla sig för Svenska mästare.